Одному з «Айлендів» можуть присвоїти ім’я Героя України

Одному з Айлендів можуть присвоїти ім’я Героя України

Командування ВМС України ініціювало громадське обговорення щодо присвоєння одному з патрульних катерів типу «Айленд», що має надійти зі США, іменної назви «В’ячеслав Кубрак».

Обговорення проводиться у формі електронної консультації до 25 березня 2021 року. Участь можуть брати фізичні та юридичні особи, а також громадські об’єднання, що не є юридичними особами. Пропозиції приймають на електронну адресу: admindep@navy.mil.gov.ua та поштою: військова частина А0456, провулок Штабний, 1, місто Одеса 65012.

Проведення громадське обговорення при присвоєнні іменної назви вимагається законодавством. Результати оприлюднять на сайті Командування ВМС України.

В’ячеслав Кубрак фото Володимира Вівата

Довідка.

В’ячеслав Кубрак проходив службу з 2005 року. Брав участь у миротворчій операції в Косові.

З 2014 року виконував бойові завдання в районах проведення антитерористичної операції (АТО). У 2019 році, під час бою, виніс тяжко пораненого побратима з залишених позицій противника, де проводилося розмінування, водночас сам дістав поранення.

За мужність і героїзм нагороджений знаком начальника Генерального штабу-Головнокомандувача ЗСУ «За розмінування» (2017 рік), а також державними нагородами ― медаллю «За бездоганну службу» (2018 рік) і орденом «За мужність» (2019 рік).

8 жовтня 2019 р. під час розмінування на лінії бойового зіткнення поблизу селища Водяне група розмінування на чолі з ним потрапила під обстріл противника. Повертаючись до своїх позицій, підрозділ натрапив на мінно-вибухове загородження, встановлене противником.

Дбаючи за життя підлеглих прапорщик Кубрак вирішив відвести особовий склад та самостійно приступив до розмінування. Під час знешкодження вибухового пристрою був тяжко поранений. Евакуйований до Дніпропетровська обласної клінічної лікарні імені Мечникова, але врятувати його життя не вдалося. Похований 13 жовтня 2019 року у с. Миролюбівка Херсонської області.

Указом Президента України від 22 серпня 2020 року № 338/2020 прапорщику В’ячеславу Кубраку присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).



Використані джерела: АрміяInform