Наступні «Айленди» будуть з американським озброєнням

Автор: Ганна Марко
MK-38 25mm Gun

Патрульні катери «Айленд», які США передадуть ВМСУ наступного року, надійдуть з бойовими модулями та встановленими на борту корабельними системами американського виробництва.

Про це повідомив начальник управління кораблебудування Командування ВМС ЗС України капітан 1 рангу Василь Радчук.

За умовами чинного контракту щодо постачання серії патрульних катерів класу «Айленд» для забезпечення потреб національних Військово-Морських Сил, ми вже отримали два катери «Старобільськ» і «Слов’янськ» ще минулого року. Наразі у місті Балтимор в США завершується процес технічного відновлення ще трьох катерів цього проєкту, які надійдуть до складу флоту наступного року. Їх доставлять до України морським шляхом. На цей час у Сполучених Штатах працюють три офіцери ВМС України, які займаються безпосередньо супроводженням ремонтних робіт на цих катерах

Раніше повідомлялось, що ВМСУ отримають колишні катери Берегової охорони США: USCGC Ocracoke (WPB-1307), Washington (WPB-1331) і Kiska (WPB-1336). Попередньо, перші два увійдуть до складу ВМС України вже у травні 2021 року, наступний – з невеликим інтервалом.

За словами офіцера рішення щодо додаткового посилення їхніх бойових спроможностей вже ухвалено. Визначено американські підприємства-підрядники, які мають забезпечити ці катери додатковим озброєнням, обладнанням та технічними засобами. Є висока ймовірність, що катери надійдуть до України вже з бойовими модулями та встановленими на борту корабельними системами американського виробництва. Якщо ж американські підприємства не встигатимуть встановити озброєння то катери надійдуть в Україну із встановленими фундаментами, а самі бойові модулі монтуватимуться вже в Україні.

Наступні американські катери також можуть оснастити ракетними комплексами малої дальності, що розглядаються як варіант озброєння інших американських катерів що отримає Україна Mark VI. Йдеться про малогабаритні протикорабельні ракети типу ВGM-176В Griffin. Крім того, це іимогатиме встановлення систем управління та наведення ракет на цілі.

Нагадаємо, що перші катери цього типу, що отримали імена «Слов'янськ» і «Старобільськ» прибули до Одеси близько року тому без озброєння, а за кілька місяців, у січні 2020 року, їх оснастили 25-мм гарматами 2М-3М, розробленими близько 70 років тому. За словами військових, це озброєння було встановлено тимчасово.

«Наразі ухвалено рішення щодо проведення заходів з технічної модернізації та переозброєння патрульних катерів «Старобільськ» і «Слов’янськ» на національних підприємствах», – пояснює капітан 1 рангу Василь Радчук.

Найближчим часом буде сформовано проєкт технічного завдання і після цього Командування національних ВМС очікує, що розпочнеться процес практичної реалізації заходів модернізації.

Передбачається встановлення на катерах артилерійських систем, які є на озброєнні Військово-Морських Сил України. Плануємо оснастити їх сучасним обладнанням з виявлення цілей та надання цілевказівок на застосування зброї. Додатково встановимо систему пасивного захисту та інші важливі корабельні системи. Багато чуток у мережі Інтернет щодо можливого встановлення на цих катерах торпедних апаратів або ракетної зброї. Насамперед потрібно оцінити це все з технічної точки зору, чи варто взагалі це робити, оскільки катери вже збудовані та повністю готові до застосування. Хто був на «Айлендах», знає, що не так легко знайти на катері додаткове місце для оператора чи комендора бойової установки

Остаточне рішення буде за Командуванням ВМС ЗС України, але воно буде сформоване на підставі внесених пропозицій працівників конструкторського бюро, які, власне, розроблятимуть проєкт технічного завдання на модернізацію цих двох катерів.