Учасників бойових дій позбавлять права на першочергове забезпечення житом

Учасників бойових дій позбавлять права на першочергове забезпечення житом

Учасників бойових дій, що перебувають у чергах на отримання житлової площі, невдовзі очікує неприємний сюрприз – позбавлення права на першочергове забезпечення житлом.

Найближчим часом мають ухвалити закон «Про статус ветеранів та членів сімей загиблих (померлих) Захисників України та ветеранів» (реєстраційний № 3407), який замінить наявний Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Ініціатори закону – депутати партії «Голос», серед авторів члени ГО «Юридична сотня», колишня міністерка у справах ветеранів Оксана Коляда її заступник Антон Колумбет, представники Ради Ветеранів, Громадської ради та Ради родин загиблих при Мінветі.

До ветеранів, у новому законі, будуть відносити учасників бойових дій, постраждалих учасників Революції Гідності, ветеранів з інвалідністю та ветеранів посмертно.

Серед пільг та гарантій, що закріплені в діючому законі про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту, переважна більшість залишається і в новому законі, проте не всі.

Насамперед новий законопроєкт не передбачає право на першочергове забезпечення жилою площею для учасників бойових дій.

― Таке право, на жаль, намагаються залишити лише за ветеранами з інвалідністю та членами сімей загиблих (померлих) захисників України. Як приклад, можна навести ситуацію, коли учасник бойових дій тривалий час чекає на житло, однак в подальшому його право можуть скасувати. Тобто, в такій ситуації, можливо, повинен діяти механізм компенсації, аби не створювати соціальну напругу, ― зазначає експерт із військового права, учасник АТО/ООС Олександр Порва.



Нагадаємо, що Голова Комітету Верховної Ради з питань соцполітики та захисту прав ветеранів, нардеп від партії «Слуга народу» Галина Третьякова у жовтні 2019 року висловилась за скасування пільг ветеранам, та запропонувала залишити пільги лише тим учасникам бойових дій «хто щось утратив на війні».

Не передбачено в законопроєкті й норм щодо безоплатного одержання ліків, лікарських засобів та виробів медичного призначення за рецептами лікарів, першочергового обслуговування у лікувально-профілактичних закладах, першочергової госпіталізації, щорічного медичного обстеження та диспансеризації, першочергового безплатного зубопротезування (за винятком протезування з дорогоцінних металів), хоча гарантії, що передбачають різноманітну висококваліфіковану допомогу, можливо, замінять такі пільги.

Також відсутня норма щодо позачергового користування всіма послугами зв’язку та позачергове встановлення на пільгових умовах квартирних телефонів (оплата у розмірі 20% від тарифів вартості основних та 50% ― додаткових робіт), а також знижка в розмірі 50% на абонементну плату за користування телефоном.

Відсутня в новому законопроєкті й пільга щодо розмитнення автомобілів для ветеранів, яку неодноразово намагалися внести на розгляд.



Посилання на повні тексти нормативних документів з питань грошового, речового, продовольчого, житлового та соціального забезпечення можна знайти на сторінці сайту «Норми забезпечення військовослужбовців»


Використані джерела: АрміяInform