Цієї весни до армії призиватимуть по іншому

Цієї весни до армії призиватимуть по іншому

На відміну від усіх попередніх призовів, цієї весни призовників не відправлятимуть до навчальних центрів, крім того, на строкову службу планується призвати на кілька тисяч більше.

Цього року призовників з територіальних центрів комплектування (колишні військкомати) відправлятимуться відразу до своїх військових частин, де й проходитимуть базову підготовку (яка раніше проводилась навчальними центрами), про що повідомляє АрміяInform.

— У військових частинах складають присягу, вивчатимуть особливості служби, спілкуватимуться з командиром й визначатимуться із фахом. А тільки після цього направлятимуть до навчальних центрів для навчання конкретній військовій спеціальності. Звісно, для командирів частин таке нововведення – на руку, адже спілкуючись із людиною, простіше визначити, хто на що здатен і кому який фах найкраще підійде, – повідомив журналістам підполковник Роман Потерлевич, офіцер сектору комплектування Вінницького обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Точної цифри новобранців призову «Весна-2021» у Вінницькому територіальному центрі комплектування ще не мають, та орієнтуються на показник – не менше ніж сім сотень призовників. Попередньо збільшили кількість «місць» прикордонники.

— Якщо під час минулого року до прикордонних частин ми призвали близько 30-40 осіб, то нині плануємо понад сотню. Цифри ще досить приблизні, та підготовка триває активними темпами вже кілька тижнів. Це і уточнення списків, вивчення справ, розпочали роботу медичні комісії, – зазначає офіцер.

Нагадаємо, що раніше начальник відділу комплектування рядовим, сержантським складом та призову управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ полковник Микола Качаненко повідомив, що попередньо у 2021 році на строкову службу до ЗСУ, НГУ, ДПСУ і ДССТ планують призвати на 2000 призовників більше ніж торік – близько 32 тисяч осіб.


Довідка щодо кількості призваних громадян на строкову службу у 2015-2020 рр.


Також у січні повідомлялось, що Уряд підтримав проєкт постанови щодо організації заходів, пов’язаних із підготовкою та проведенням призову на строкову службу та прийняття призовників на службу за контрактом. Проте станом на сьогодні постанова не прийнята (не оприлюднена), і будь-які зміни до чинної постанови КМУ №352 від 21.03.2002 р. «Про затвердження Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом» не внесені.

Варто також зауважити, що наразі склалась ситуація коли Генштаб фактично ліквідував військові комісаріати перетворивши їх на територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, а закон про це так й не було прийнято. Відповідно територіальні центри не мають повноважень визначених законодавством, да й взагалі не існують з точки зору закону.

Фото: Анна Чапала/УНІАН