США передадуть Україні 2 додаткові патрульні катери Mark VI

Автор: Олексій Махно
США передадуть Україні 2 додаткові патрульні катери Mark VI

У рамках нового пакету допомоги обсягом $125 мільйонів, США передадуть Україні два додаткові патрульні катери Mark VI, таким чином ВМСУ безоплатно отримають вісім катерів.

Про це повідомляє Міністерство оборони США.

Пакет допомоги у рамках програми «Ініціатива безпекової допомоги Україні» (Ukraine Security Assistance Initiative, USAI) також включає контрбатарейні радари та тактичного обладнання, надання супутникових знімків та розвідувальних даних та обладнання для забезпечення військово-медичної допомоги та процедур бойової евакуації.

Решта, 150 млн дол., з передбаченого Конгресом США обсягу допомоги у 2021 фінансовому році, будуть надані, коли Міноборони США разом із Державним департаментом, засвідчать, що Україна цього року досягла достатнього прогресу у ключових оборонних реформах, як того вимагає закон про оборонний бюджет (National Defense Authorization Act, NDAA) .

Зазначається, що з 2014 року США виділили Україні понад $2 млрд допомоги в галузі безпеки.

Нагадаємо що 17 червня 2020 року Державний департамент США погодив запит Україні на продаж, за програмою Foreign Military Sale (FMS), 16 сучасних патрульних катерів Mark VI та пов'язаного з ними озброєння (32 модулі MSI Seahawk A2; 40 гармат MK44 Bushmaster II та ін.), загальною орієнтовною вартістю 600 мільйонів доларів.

США схвалили продаж Україні 16 катерів Mark VI, а також 72 гармат та іншого обладнання на $600 млн США схвалили продаж Україні 16 катерів Mark VI, а також 72 гармат та іншого обладнання на $600 млн фото: Дистанційна керована гармата MSI Seahawk A2

При цьому шість катерів Mark VI Україна мала отримати безоплатно в рамках допомоги США. Ще десять, за бажанням, могла придбати за власні кошти. Тепер, як повідомляється, безоплатно буде передано вісім таких катерів.

Два катери для України вже будуються – згідно з повідомленням Міноборони США, 31 грудня 2020 року компанія SAFE Boats International LLC отримала контракт на поставку двох катерів MK VI з фіксованою ціною 19 969 119 дол. Катери будуватимуть до грудня 2022 року.

Водночас нещодавно з'явилась інформація, що американський флот розглядає можливість дострокового списання наявних катерів Mark VI через їх невідповідність сучасним завданням, які стоять перед ВМС США.

ua en