Морська піхота США більше не вважає РФ головною загрозою

Морська піхота США більше не вважає РФ головною загрозою

Командувач морської піхоти США вперше поставив Росію в один ряд з Іраном, Північною Кореєю та екстремістськими угрупованнями, як таких, що «продовжуватимуть створювати загрозу», водночас підніс Китай до головної загрози.

«Китай буде залишатися головною загрозою протягом наступного десятиліття», – написав комендант КМП США генерал Девід Бергер в записці, отриманої Breaking Defense, – думка, яку він уже висловлював раніше, проте зазвичай Росія займала друге місце.

Схоже, що Бергер більше не дивиться на Москву як на рівного противника, з яким його військам доведеться мати справу, оскільки вони діють в основному в Тихому океані. «Ми зіткнемося як з Китаєм, так і з іншими противниками в Тихоокеанському регіоні, які використовують складні багатодоменні стратегії», – вважає він, а 27 000 морських піхотинців в цьому регіоні, за його словами, «потребують значної модернізації та переформатування».

Нагадаємо, що Корпус морської піхоти США очікує 10-річна радикальна реформа – втрата всіх танків, більшої частини ствольної артилерії та частини авіації на користь мобільних протикорабельних комплексів, РСЗВ та морських безпілотних систем.

Генерал-комендант КМП Девід Бергер, сподівається, що гроші, заощаджені внаслідок скорочення особового складу, танків, зменшенні авіаційних ескадрилій та ін., будуть витрачені на переозброєння, щоб втілити його бачення Корпусу. В основі плану Бергера створення військово-морських експедиційних підрозділів, чиєю місією буде протистояння ВМФ НВАК.

На відміну від інших видів військ США, КМП не очікує, що зможе проводити широкомасштабні операції протистояння і планує вести боротьбу майже виключно у зоні ураження зброєю потенційного противника, що потребує переформатування та переозброєння.

Нові «прибережні полки» – Marine Littoral Regiments (MLR) невеликими мобільними групами у 50 - 100 морпіхів висаджуватимуться на острови Південнокитайського та Східнокитайського морів. Озброєні протикорабельними ракетами, авіаційними, наземними, надводними та підводними безпілотниками, морпіхи націляться на китайські військові кораблі, перш ті вийдуть у відкритий океан, а також даватимуть цілевказання для ракетних ударів ВПС та ВМС.

КМП США позбавлять танків, частини артилерії і авіації

КМП вже почав позбуватися танкових рот M1 Abrams. Підрозділи, необхідні для перевезення цих важких машин водними шляхами, теж розформовуються. Парк бронемашин обмежуватиметься бронетранспортерами LAV-25 8х8 та новими амфібійними колісними бойовими машинами ACV 8х8. В найближчі роки ACV все більше витіснятиме гусеничні десантні машини AAV.

Загальна кількість 155-мм гаубичних батарей також знизиться з 21 до п'яти. Також за планом планують скоротити три з 24 піхотних батальйонів. Кількість авіаційних винищувальних ескадрилій, котрі переозброюються на варіанти F-35, залишиться без змін – 18. Водночас замість 16 літаків в ескадрильях буде лише по 10.

Також із структури КМП будуть виключені три ескадрильї конвертопланів MV-22B Osprey, дві легкі ескадрильї, оснащені гелікоптерами AH-1Z Viper та UH-1Y Venom, а також три ескадрильї важких гелікоптерів CH-53E Super Stallion.

Попри скорочення, Бергер планує введення додаткових засобів, зокрема втричі – з 7 до 21, збільшити кількість ракетних підрозділів. Зокрема йдеться про РСЗВ HIMARS, протикорабельні ракети NSM, а також наземні пускові установки крилатих ракет Tomahawk.

Також вдвічі – до 6 ескадрилій, збільшиться кількість безпілотних авіаційних комплексів.

Реформування морської піхоти передбачає й скорочення чисельності, яке вже розпочалося цього року. Крім того, КМП тепер робитиме ставку на «розумних автономних морпіхів», а не «бездумних виконавців наказів», для чого в програму підготовки вже внесено зміни. Морпіхи мають вміти діяти самостійно, без тотального контролю штабів і командирів.