Депутатам розповіли які гелікоптери планують збирати в Одесі

Автор: Олексій Махно
Депутатам розповіои які гелікоптери планують збтрати в Одесі

З ініціативи народних депутатів на засіданні Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки розглянули організацію Одеським авіаційним заводом, спільно з американськими партнерами, великовузлового складання гелікоптерів.

Про це повідомляє сайт «Крылья», що спеціалізується на авіації.

Нагадаємо, що наприкінці лютого гендиректор Укроборонпрому Юрій Гусєв анонсував збирання гелікоптерів типу UH-1 Iroquois. У відповідь компанія Bell Textron повідомила, що не надавала Укроборонпрому або іншим українським компаніям ліцензію на виробництво її гелікоптерів.

На засіданні парламентського комітету представники компаній-партнерів Одеського авіазаводу заявили, що на старті йдеться про цивільну версію транспортно-пасажирських гелікоптерів середнього класу серії SW 205 і SW 205T. Проєкт є інвестиційним, а отже, залучення коштів з державного бюджету на даному етапі не передбачається.

Представник компанії Aviastar Invest Corp. Григорій Шимшир’ян повідомив, що партнерами виступає група компаній, в яку також входять Distar (Чехія) і Southwest Florida Aviation (США).

Southwest Florida Aviation Inc. (SWFA) заснована в 1982 році як партнер Bell Helicopter. Отримавши ліцензії компанія почала збирати (відновлювати) гелікоптери під найменуванням SW-205, SW-206, SW-212, що відповідно є модифікаціями Bell 205 (цивільна версія військового UH-1 з одним двигуном), Bell 206 (який став основою для військового Bell OH-58 Kiowa), Bell 212 (з двома двигунами, військовий варіант – UH-1N).

Aviastar Invest Corp. Inc. (Вілмінгтон, штат Делавер, США), створена у 2015 році та спеціалізується на фінансовому консалтингу, а також експорті-імпорті легкої авіатехніки і продукції агросектора. За даними онлайн платформи Flagma в компанії працює 12 осіб.

За словами представника Aviastar, вже були проведені переговори з Міністерством оборони України, на рівні заступника міністра, і з Радою національної безпеки та оборони (РНБО). Після перенесення виробництва в Україну, Одеський авіазавод, має отримати право на модернізацію.

На сайті компанії SWFA повідомляється, що вона є лідером в розробці й застосуванні нових технологій для капітального ремонту, модифікації, обслуговування та відновлення гелікоптерів серій Bell 204, 205, 212 і UH-1 і їх компонентів. Крім того, компанія є виробником лінійки гелікоптерів серії SW відповідно до чинного сертифіката.

Видання «Крылья» зазначає, що у 2018 році з'являлися повідомлення, про наміри американської Aviastar Invest Corp. і чеської DISTAR CZ a.s. налагодити кооперацію щодо модернізації та виробництва авіатехніки на потужностях держпідприємства «Одеський авіаційний завод» (ОАЗ), що входить в Укроборонпром.

Відповідне повідомлення збереглося на сайті концерну:

Депутатам розповіои які гелікоптери планують збтрати в Одесі

Згідно з повідомленням, ОАЗ, Aviastar Invest Corp, і DISTAR CZ a.s. досягли домовленості про кооперацію з розробки та виробництва літаків в Україні, а також про створення міжнародного регіонального сервісного центру для проведення поточного та капітального ремонту літаків і гелікоптерів та навчання пілотів.

Також у виданні «Крылья» звернули увагу, що авіаційна влада США згадує даного виробника і його гелікоптери у своїх документах, зокрема, в директивах льотної придатності згадуються «Airworthiness Directives; Bell Helicopter Textron (Bell) – manufactured Model HH-1K, TH-1F, TH- 1L, UH-1A, UH-1B, UH-1E, UH-1F, UH- 1H, UH-1L, and UH-1P Helicopters; and Southwest Florida Aviation SW204, SW204HP, SW205, and SW205A-1 Helicopters».