ЗСУ отримали контрбатарейний радар 1Л220УК «Зоопарк-3»

1Л220УК Зоопарк-3

Українська армія отримала вітчизняний радіолокаційний комплекс артилерійської розвідки 1Л220УК «Зоопарк-3», що потужніший за іноземні зразки, які військові отримали від партнерів.

Про це стало відомо з публікації інформаційної агенції Міноборони «АрміяInform».

Український радіолокаційний комплекс здатний наводити артилерію під час контрбатарейної боротьби або просто корегувати вогонь артилеристів. 1Л220УК складається з двох транспортних одиниць: антено-апаратна машина та машина управління з робочими місцями для персоналу. При цьому сам радар виконаний на базі напівпричепа й тягача 6х6 «КрАЗ.

1Л220УК Зоопарк-3

— Цю станцію ми отримали ще торік. Обслуга, яка на ній працює пройшла навчання на заводі. А згодом здійснила марш від заводських воріт до пункту постійної дислокації частини, — розповів командир взводу – начальник радіолокаційної станції. — Це наш перший польовий вихід із залученням обслуги. Ми практично випробовуємо цю станцію, максимально тестуємо її.

Офіцер порівняв український комплекс з іноземними станціями, що є на озброєнні його підрозділу: «Наша станція більш автоматизована, вона перевищує наявні іноземні РЛС за дальністю розвідки, це дозволить використовувати її не на лінії зіткнення, а подалі в тилу».

Ще однією особливістю комплексу є те, що машина управління може перебувати на значній відстані від самої РЛС, що збільшується живучість особового складу, який працює на станції.

1Л220УК Зоопарк-3

Як розповів головний конструктор контрбатарейних і багатофункціональних радарів КП НВК «Іскра» Олексій Залевський, розроблення цього зразка РЛК почали у 2016 році. У 2019-му були проведені успішні державні випробування. І комплекс був прийнятий на озброєння Збройних Сил України.

— Комплекс артрозвідки дає змогу визначати координати стріляючих позицій мінометів, артилерії, координати точок старту ракетних комплексів залпового вогню та оперативно-тактичних ракет. Наразі ми проводимо роботи з авторського нагляду, спостерігаємо, як працює наш комплекс, дослухаємось до пропозицій військових, — розповів Олексій Павлович.