Міноборони назвало дату підняття грошового забезпечення

Автор: Іван Чигринський
У Міноборони вирішили прирівняти мінімальне грошове забезпечення до заробітків українських заробітчан

У Міноборони вирішили прирівняти мінімальне грошове забезпечення до заробітків українських заробітчан за кордоном та розповіли коли почнуть платити матдопомогу у повному розмірі.

Про це АрміяInform розповів начальник відділу реалізації соціальних гарантій Департаменту соціального та гуманітарного забезпечення Міністерства оборони України Сергій Кучеренко.

Щодо грошового забезпечення, то за його словами наразі триває експеримент щодо запровадження нової системи, яка передбачає відмову від посадових окладів. Базовою ставкою будуть оклад за військовим званням і вислуга років. Наприклад, військовослужбовці у званні «майор» у всіх Збройних Силах будуть мати практично однакову виплату. Різниця буде залежати лише від вислуги років та додаткових видів грошового забезпечення.

Ми орієнтуємося на колег з прибалтійських держав та Польської Республіки. Чому? Зовсім недавно ми були в однакових умовах. Так вийшло, що вони швидше туди пішли, а ми поки наздоганяємо. Тому вивчаємо саме їхній досвід. Брати за основу соціальне законодавство таких країн, як Німеччина чи Великобританія, нам не приходиться. Ми намагаємося реально дивитися на речі.

Нагадаємо, що докладно про нову систему грошового забезпечення Ukrainian Military Pages вже писали тому зупинятися на неї не будемо (кому цікаво читайте тут) А зупинимось на деяких проблемах, які заважають її введенню.



Головною проблемою є «роздуті» посадові оклади (тарифні розряди) у вищих органах управління, які фактично в рази відрізняються від окладів військових із таким званням у військах. А за новою системою вони мають отримувати майже однакове грошове забезпечення, яке в залежності від умов служби має відрізнятися не більше ніж на 20-30%.

Про цю проблему наприкінці минулого року розповідав навіть головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак.

Ми ще торік планували запустити нову систему грошового забезпечення, апробовану в багатьох арміях НАТО. Для чого? Ось приклад. Командир 46-го батальйону «Донбас» 54-ї бригади, у званні – полковник, отримує 19 600 грн. Директор Департаменту МО України, полковник – 45 тисяч. Хто з них заслуговує на вищу зарплату і чому – питання дискусійне.

Саме тому почалося пониження тарифних розрядів посад в оперативних і повітряних командуваннях, підрозділах Генерального штабу, а також в інших органах управління. Водночас це негативно вплинуло на морально-психологічний стан військових та спонукало їх до звільнення. Щоб не втратити цінних фахівців Хомчак офіційно попросив міністра оборони не зменшувати грошове забезпечення військовим чиї посади реформуються, а доплачувати їм за рахунок збільшення премій. На що міністр погодився й дав відповідне розпорядження.

Та головне питання, яке цікавить військових – «Коли введуть нову систему?», яке насправді звучить так: «Коли підвищать грошове забезпечення?».

Сергій Кучеренко в своєму інтерв'ю зазначив, що найближчий можливий термін – це 1 січня 2022 року. Але (без «але» ніяк) звісно при наявності змін у законодавчу базу і бюджетних асигнувань на грошове забезпечення та перерахунок пенсій.

Також посадовець навів цікавий приклад, як саме вони вирахували скільки платити військовим:

Фокус-група складалася з осіб, які звільнилися зі служби і поїхали на заробітки в європейські країни ближнього закордоння. Ми порівнювали суми, які вони заробляють і витрачають там на своє утримання (житло, проїзд, харчування, поїздки в Україну до рідних тощо). Приблизно 600-700 доларів щомісяця особа може привезти в Україну для своєї сім’ї. Тому на таку суму ми орієнтувалися як на мінімальне грошове забезпечення. Нам треба, щоб Збройні Сили були гідним гравцем на ринку праці.

Щодо матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань

Також пан Кучеренко розповів чи платитимуть у повному розмірі матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань, яку рішенням (наказом) Міністерства оборони для більшості військових починаючи з 2020 року зменшили у 20 разів.

За його словами ціна питання – близько 5 млрд грн. Водночас щоб зафіксувати розмір цієї щорічної матдопомоги у відповідності до місячного грошового забезпечення і закласти необхідні кошти у бюджет, у Міноборони нині працюють над внесенням змін до закону.