Озброєний кулеметом Мі-2МСБ буде боротися з БпЛА

Озброєний кулеметом Мі-2МСБ буде боротися з БпЛА

Військові науковці провели другий етап спеціальних випробувань гелікоптеру Ми-2МСБ, оснащеного некерованими ракетами типу С-8 та кулеметами НСВТ-12,7 мм.

Про це повідомляє Державний науково-дослідний інститут випробувань і сертифікації озброєнні і військової техніки (ДНДІ ВС ОВТ), фахівці якого у перспективі бачать в Ми-2МСБ аналог американського OH-58D Kiowa Warrior.

Зауважимо, що цей варіант гелікоптеру випробовується вже 5 років. Перші стрільби ракетами типу С-8 були проведені ще у 2017 році. У листопаді 2019 року ДНДІ ВС ОВТ повідомляв про завершення випробувань Ми-2МСБ, оснащеного 80-мм НАР типу С-8. Також повідомлялось про проведення спеціальних випробувань озброєного Ми-2МСБ у 2020 році.

Озброєний кулеметом Мі-2МСБ буде боротися з БпЛА

Сьогодні ДНДІ ВС ОВТ повідомив, що результатами чергових випробувань стало практичне підтвердження:

  • можливості застосування з Ми-2МСБ нових серійних вітчизняних НАР РС-80, прийнятих на озброєння ЗСУ у 2019 році, в усіх передбачених режимах пуску;
  • достатності газодинамічної стійкості двигунів при комплексному застосуванні бортового озброєння;
  • методики комплексного застосування Ми-2МСБ некерованого та стрілецького озброєння по наземних цілях;
  • методики застосування кулеметів по повітряних цілях типу БпЛА «Орлан».

При цьому наголошується, що Ми-2МСБ уразив БпЛА з першого бойового заходу.

Також повідомляється, що фактично Збройні Сили України отримали легкий навчально-бойовий гелікоптер здатний забезпечити навчання екіпажів бойовому застосуванню некерованого ракетного та стрілецького озброєння як по наземних, так і по повітряних цілях, а також забезпечити підтримання льотних навиків пілотами бойових частин.

Наголошується, що льотна година Ми-2МСБ вчетверо дешевша, ніж у Ми-8, і більш ніж в п’ять разів дешевша за Ми-24.

Озброєний кулеметом Мі-2МСБ буде боротися з БпЛА

Гелікоптер Ми-2МСБ, який прийнято на озброєння наприкінці 2016 року, є глибокою модернізацією радянського Ми-2, шляхом заміни двигунів ГТД-350 на вітчизняні турбовальні двигуни АІ-450В з цифровою системою керування та оновлення частини бортового обладнання.

Результатом модернізації стало значне підвищення паливної ефективності (в порівнянні з базовою версією – більш ніж на 30%), реалізація на гелікоптері програми імпортозаміщення, підвищення безпеки польотів та наближення гелікоптеру до сучасних вимог.

Також на Ми-2МСБ адаптовано світлотехнічне обладнання під застосування окулярів нічного бачення, що надає можливість виконання польотів на гранично малих висотах у темний час доби, а також дозволяє використовувати гелікоптер для підготовки курсантів вночі.

Відмічається, що на Ми-2МСБ, який проходить спеціальні випробування, фахівцями ПАТ «Мотор Січ» замінено штатне скло кабіни екіпажу на повноцінне авіаційне обігріваєме скло, здатне витримувати пряме влучання бронебійних куль калібру 7,62 з дистанції 400 м.

Також у ДНДІ зауважили, що оснащення Ми-2МСБ в майбутньому керованим ракетами дозволить використовувати його подібно гелікоптерам OH-58D Kiowa Warrior.