Україна хоче будувати підводні човни

Україна будуватиме малі підводні човни для ВМСУ

Нові кораблі, підводні човни та катери, корабельний Мі-2, ПКР «Нептун», РСЗВ «Верба» і САУ «Богдана» – такі перспективні напрямки розвитку озброєння, що визначені Доктриною Військово-Морських Сил України.

Документ розроблено Інститутом Військово-Морських Сил Національного університету «Одеська морська академія» спільно з кафедрою ВМС Національного університету оборони України імені Івана Черняховського та Командуванням ВМС ЗС України.

Основними напрямами розвитку морської компоненти ЗС України на довгостроковий період мають стати будівництво, закупівля або отримання коштом міжнародної технічної допомоги нових кораблів та модернізація наявного корабельного складу.

Йдеться про ракетні катери нового покоління, десантні кораблі різних класів, патрульні кораблі й катери для охорони територіального моря та виключної (морської) економічної зони, безекіпажні підводні апарати та нові типи суден забезпечення різного призначення.



Документ передбачає проведення модернізації та планових ремонтів бойових кораблів, катерів та суден забезпечення, що перебувають у складі ВМС України. Актуальними питаннями названо відродження підводних і мінно-тральних сил флоту, будівництво нових мінно-тральних кораблів та малих підводних човнів.



Зазначається, що для посилення оборонних спроможностей необхідне створення Єдиної системи висвітлення морської обстановки. Її планується створити шляхом формування системи берегового спостереження за надводною обстановкою, висвітлення підводної обстановки. Система має забезпечувати технічні можливості доведення інформації до всіх користувачів сектору безпеки та оборони в реальному часі та бути інтегрованою до Єдиної автоматизованої системи управління Збройних Сил України.

Пріоритетом у напрямку берегової компоненти ВМС ЗС України повинно стати оснащення берегових військових частин (підрозділів) новітніми зразками озброєння, зокрема — береговими ракетними комплексами наземного базування «Нептун» з протикорабельними ракетами Р-360 та реактивними системами залпового вогню калібру 122 мм «Верба» та самохідними артилерійськими установками калібру 155 мм «Богдана».



Важливим є розвиток авіаційної компоненти. Насамперед забезпечення льотної придатності й модернізація наявних літальних апаратів з метою підвищення їхньої ефективності та продовження експлуатації, розроблення нового вітчизняного патрульного літака.

Оновлення авіапарку розглядається шляхом придбання спеціалізованих гелікоптерів, насамперед вітчизняної розробки та виробництва. А також шляхом оснащення підрозділів ВМС розвідувальними безпілотними авіакомплексами тактичного та оперативно-тактичного рівня.




Використані джерела: АрміяInform