Самохідна гаубиця DANA-M2 вже в Україні (ВІДЕО)

Самохідна гаубиця DANA-M2 вже в Україні

На Рівненському полігоні Збройні Сили України випробовують 152-мм самохідну гаубицю DANA-M2 виробництва Чеської Республіки.

Гаубиця проходить функційне, ходове та вогневе тестування в умовах максимально наближених до бойових, повідомляє АрміяInform.

До складу випробувальної комісії входять фахівці артилерійських підрозділів, технічні спеціалісти, а також офіцери підрозділів із досвідом бойових дій, які в майбутньому планують експлуатувати це озброєння, представники науково-дослідницького відділу розвитку ракетного озброєння та військової техніки тактичного та оперативно-тактичного призначення управління розвитку озброєння та військової техніки Сухопутних військ Збройних Сил України

— У складі комісії кілька десятків фахівців, зокрема, із Чеської Республіки. Це – екіпажі та представники заводу-виробника. За підсумками випробувань іноземні партнери врахують наші побажання. Зазначеного озброєння потребує українське військо. Враховуючи знос та застарілість наших наявних зразків самохідної артилерії, треба вирішувати це питання шляхом заміни або ж модернізації, – каже голова комісії полковник Сергій Мусієнко.

DANA-М2 є глибокою модернізація прийнятої на озброєння в 1977 році САУ Dana ShKH vz. 77 (замінено понад 80% складових частин). Наразі нова САУ не перебуває на озброєнні жодної країни. Чехія розпочала її виробництво з 2018 року та активно презентує нову модифікацію для продажу. DANA-М2 оснащена сучасною автоматизованою системою керування вогнем, що дозволяє поєднати з контуром управління і розвідки в єдину систему вогневого ураження.

Самохідна гаубиця DANA-M2 вже в Україні Самохідна гаубиця DANA-M2 вже в Україні Самохідна гаубиця DANA-M2 вже в Україні Самохідна гаубиця DANA-M2 вже в Україні

Нагадаємо, що про плани закупівлі чеських 152-мм самохідних гаубиць «ДАНА-М2» та польських 155-мм САУ Krab на початку листопада повідомив начальник ракетних військ та артилерії − начальник управління РВіА Командування підготовки Командування Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-майор Андрій Маліновський.

152-мм самохідну гаубицю Dana M2 хочуть закупити для заміни причіпних гармат типу Д-20, у майбутньому розглядаючи її модернізацію із заміною калібру на 155-мм. Причому намагаються це зробити ще з 2018 року, коли планували укласти контракт на 66 чеських гаубиць.

«Вибір також обумовлений максимальним наближенням до вітчизняної системи логістичного забезпечення Збройних Сил [чеська САУ може використовувати постріли для гаубиць Д-20 та САУ 2С3 «Акація»], можливістю запозичення технологій для вітчизняних підприємств та подальшого переходу зі 152-го на 155-й калібр стандарту НАТО», – наголошують у Міноборони.

Також, за словами, заступника міністра оборони Олександра Миронюка в міністерстві розраховують на подальшу локалізацію виробництва чеських САУ на території України.