Суддям підняли пенсію на 10 тисяч, а військовим — на 67 грн

гроші

В Україні з початку поточного року судді-пенсіонери в середньому отримали 9,4 тис. грн надбавки до пенсії, в той час, як пенсія українських військових зросла всього лише на 67 грн.

Про це повідомляє Сегодня з посиланням на дані Пенсійного фонду України.

На сьогодні середня пенсія колишнього судді досягає 77,3 тис. грн, військового у відставці – 5,65 тис. грн.

У ПФУ пояснили, що перерахунок пенсій для суддів здійснюється незалежно від перерахунку пенсій інших громадян.

«Суддя отримує довічне грошове утримання в розмірі 50% винагороди судді, який працює на відповідній посаді. У разі зміни розміру винагороди чинного судді здійснюється перерахунок раніше призначеного довічного утримання. Воно виплачується Пенсфондом через дотації держбюджету», – розповіли в ПФУ.

На сьогодні в Україні налічується близько 3556 суддів-пенсіонерів, що становить 0,03% від загального числа пенсіонерів. Через те, що судді отримують не пенсію в звичному розумінні, а «довічне утримання», воно не потрапляє під обмеження максимально допустимої виплати, яка не повинна перевищувати 10 мінімальних пенсій – на сьогодні 17 690 грн.

Загалом на утримання колишніх суддів Пенсійний фонд щомісяця виділяє 275 млн грн на місяць або 0,7% від усіх пенсійних виплат.

Нагадаємо, що наприкінці 2020 року Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт № 2141 щодо повернення норми максимального розміру пенсії у 90% грошового забезпечення, а також зміни порядку перерахунку пенсій.



Чинним наразі законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» максимальний розмір військової пенсії зменшений до 70% грошового забезпечення. Крім того, органи Пенсійного фонду, під час проведення перерахунку раніше призначених більших пенсій, теж зменшують їх відсотковий розмір до 70%.

Зауважимо, що у 2019 році такі дії органів Пенсійного фонду, рішенням Великої палати Верховного Суду у зразковій адміністративній справі №240/5401/18, визнані незаконними.

Законопроєкт № 2141 від 13 вересня 2019 року, покликаний повернути межу пенсій у 90% відповідних сум та відновити соціальну справедливість серед військових пенсіонерів, які виходили на пенсію у різні часи та при всіх однакових умовах служби отримують різну пенсію.

Окрім повернення 90% проєкт містить норми щодо перерахунку пенсій на момент виникнення такого права, детальний порядок такого перерахунку та визначає підставами для нього зміну грошового забезпечення рішенням Кабміну, або введення нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) та премій.

Реалізація проєкту потребуватиме додаткових витрат з державного бюджету (за попередніми розрахунками), у розмірі 14,8 млрд грн.