Як зміняться зимові берці

Автор: Дарія Маркевич
Як зміняться зимові берці

Новий колір, нова висота, покращена підошва та конструкція взуття – триває робота щодо вдосконалення зимового взуття для військових.

Про те як саме зміняться зимові берці агенству «АрміяInform» розповіли фахівці Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення (ГУРСМЗ) ЗС України.

Берці коричневого кольору, виконані з гідрофобної натуральної шкіри зі шнурівкою на петлях, видають їх у комплекті із запасними шнурками та устілками. Головні характеристики – стійкість до води та нафтопродуктів; поліпшене зчеплення з кам’янистою поверхнею; термо-, вологорегулювальна підкладка з антибактеріальними властивостями.

— Серед пропозицій, які надходили від користувачів з військ протягом тестового періоду, – покращення колодки. Для військовослужбовців вона була незручною. Ми врахували це й почали розробляти поліпшений варіант, який буде значно зручнішим у носінні, – розповів тимчасовий виконувач обов’язків начальника ГУРСМЗ підполковник Роман Козулін.



— Розроблення ще триває. Спочатку ми розробили взуття того ж коричневого кольору зі шкіри, але змінили підошву, аби військові могли виконувати завдання у гірській місцевості. Змінили конструкцію і колодку, щоб вона стала зручнішою й не навантажувала ноги під час тривалого носіння. Фідбек з військ показав, що для гірської місцевості все ж таки потрібне спеціалізоване взуття, а ось для загальновійськового користування варто вдосконалити вже наявний варіант. Крім того, захисникам до вподоби інший колір – світліший, і висота берців має бути нижчою за попередню модель, – розповів начальник відділу розробки речового майна – заступник начальника управління полковник Олександр Хмиз.

Як зміняться зимові берці

Офіцер додав, що вдосконалений варіант, проте не кінцевий, військові одного з центрів спецпризначення тестували в зимовий період. На основі їхніх зауважень вносили корективи. У поліпшеному взутті ефективніша властивість паровідведення завдяки матеріалу нубук. А колір наразі у процесі остаточного вибору: приблизно він буде бежево-сірим, аби взуття гарно поєднувалося з піксельною формою.



— Ми змінили конструкцію, висоту черевиків, збільшили регулювання фіксації, аби люди з різною вагою почувалися комфортно. Таке взуття підійде військовим з різною висотою склепіння ступні. Фіксація текстильною петлею зменшить навантаження на місця згинання. До того ж будуть додаткові регулювання та фіксації гомілкостопу, покращуємо устілки та текстиль, – каже полковник Олександр Хмиз.

Фахівці ГУРСМЗ запевнили, що взуття стане зручнішим. А найголовніша мета – аби нога за великого навантаження чи під час стрибка з парашутом не згиналася. Запевняють, що ціна не перевищуватиме попередню. Закуповувати поліпшені зимові берці почнуть з наступного року.