Британська армія розказала як Boxer замінить БМП Warrior

БТР Боксер

Британська армія заявила, що «не має ілюзій в тому, що Boxer відрізняється від Warrior», і не намагатиметься замінити ними БМП, натомість змінить спосіб ведення війни.

Про те, як механізована піхотна машина (MIV) Boxer заповнить пробіл, що утворився через скасування програми модернізації БМП Warrior, яка мала продовжити експлуатацію БМП до 2040 року, розповів бригадний генерал Джон Кларк. Про це пише Army Technology.

Нагадаємо, що у документі Defense Command Paper, опублікованому раніше в цьому році, британська армія оголосила про плани виведення з експлуатації бойової машини піхоти (БМП) Warrior до 2025 року і припинення запланованої програми модернізації Warrior CSP.

БМП Warrior

Замість модернізації БМП передбачається прискорити закупівлі бронемашин «Боксер», що викликало багато питань до того, як колісна машина 8×8 виконуватиме роль, що виконує гусенична БМП Warrior.

Під час брифінгу для преси Кларк сказав, що армія «не має ілюзій, що Boxer відрізняється від Warrior».

«Ми розуміємо, що Warrior йде, ми намагаємося прискорити програму Boxer... тепер, частина зусиль спрямована на просування платформи в армію, частина – на розробку заходів, які мають зробити його більш схожим на БМП», – сказав генерал.

Бригадний генерал додав, що британська армія не намагалася «відтворити» Warrior за допомогою бронемашини Boxer, а скоріше намагається «спроєктувати» інший спосіб ведення війни за допомогою комбінації ударних гелікоптерів Apache AH1, модернізованих основних бойових танків Challenger 3, розвідувальних машин Ajax та бронемашин Boxer.

Він сказав, що армія вивчає способи інтеграції цих машин і допомагає організувати перехід до бойових дій, які більше орієнтовані на «глибокі» операції.

Boxer

Нагадаємо, що у 2019 році британська армія підписала контракт вартістю у £2,8 млрд на постачання 500 бронемашини Boxer MIV 8×8 (Mechanised Infantry Vehicles) у модифікаціях бронетранспортерів, командирських, медичних та спеціалізованих машин.

Виробляє «Боксери» консорціум Artec, що належить Krauss-Maffei Wegmann (KMW) і Rheinmetall, спільно із BAE Systems, Thales UK, Raytheon, Rolls-Royce і Pearson Engineering.

Об'єднання Artec з британськими компаніями та гарантії, що 100% остаточного збирання ББМ відбуватиметься у Великій Британії було умовою повернення країни до програми «Боксер».

При підписанні контракту планувалось, що перші випробування машин для британської армії пройдуть у червні 2022 року, а у листопаді 2022-го буде вироблена перша серійна машина. Міністр оборони Сполученого Королівства Бен Воллес тоді заявив, що перші підрозділи отримають «Боксери» у 2023 році.

GTK Boxer (нім. Gepanzerte Transport Kraftfahrzeug Boxer) виробляється з 2009 року та вважається однією з найбільш захищених машин у своєму класі. При повному бойовому навантаженні бронетранспортер важить 36,5 т і здатний розвивати швидкість до 103 км/год.

Нагадаємо, що 88 «Боксерів» замовила Литва, яка почала їх отримувати у 2017 році.