ХКБМ частково переходить на одноденний робочий тиждень

ХКБМ переходить на одноденний робочий тиждень

Харківське конструкторське бюро машинобудування, яке отримало замовлення на 77 БТР-4, готується до часткового переходу на одноденний робочий тиждень.

Про переведення понад 100 висококваліфікованих працівників ДП «Харківського конструкторського бюро з машинобудування імені O.O. Морозова» на одноденний графік роботи з 14 липня 2021 року стало відомо інформагенції Defense Express.

При цьому, «скорочення», насамперед торкнеться інтелектуальної складової колективу, зокрема конструкторів. А інші працівники (зокрема, зварювальники) навпаки будуть працювати у три зміни – робити корпуси нових бронетранспортерів.

Нагадаємо, що наприкінці 2020 року Міноборони уклало договори з ХКБМ на постачання ЗСУ 75 бронетранспортерів БТР-4Е (з них 60 у версії для морської піхоти), одного командирського БТР-4К та однієї броньованої ремонто-евакуаційної машини БРЕМ-4РМ.

Наказ про новий графік роботи за підписом директора ХКБМ Якова Мормило від 11 травня ц.р. вже передано начальнику відділу кадрів для ознайомлення працівників держпідприємства .

Зазначається, що працівники незгодні з новими нормами можуть або звільнитися самостійно, або (в разі відмови піти за власним бажанням й працювати один день в неділю за відповідну мізерну зарплатню) будуть звільнені «на підставі пункту 6 статті 36 КЗпП України через два місяці з дня ознайомлення з наказом».

На ХКБМ наразі працює близько 800 робітників та інженерів. Цього року підприємство має завершити розробку конструкторської документації та виготовити дослідні зразки модернізованого «Дозор-Б» і вдосконаленого танку Т-64 (шифр «Краб»). Крім того, триває робота над створенням «морської версії» БТР-4Е.

ХКБМ переходить на одноденний робочий тиждень

Згідно з поясненнями ХКБМ, попри всі замовлення, там готуються до нестачі у фонді заробітної плати за підсумками року й через це вже планують скорочення витрат за рахунок на найбільш «дорогих» працівників (середня зарплата котрих становить близько 14-25 тисяч гривень), пише Defense Express.

Як на таку «стратегію» дивляться топменеджери концерну, які отримують по 500-800 тис. грн на місяць без жодних затримок, та рапортують про чергові досягнення (зокрема і в бронетанковому виробництві) наразі невідомо.

Так, наприклад, генеральний директор Укроборонпрому Юрій Гусєв у квітні задекларував майже 925 тисяч гривень зарплати.