Міноборони замовило 77 БТР-4Е і машин на його базі

доповнено
Міноборони замовило 75 бронетранспортерів БТР-4Е

Міноборони уклало договори з ДП «Харківське конструкторське бюро машинобудування» (ХКБМ) на постачання 77 одиниць бронетранспортерів БТР-4Е та машин на його базі.

Про це стало відомо 11 грудня під візиту на ХКБМ очільника Укроборонпрому Юрія Гусєва.

Загалом харківське підприємство на 2021 рік отримало замовлення на постачання Збройним Силам України (ЗСУ) 75 бронетранспортерів БТР-4Е, одного командирського БТР-4К та однієї броньованої ремонто-евакуаційної машини БРЕМ-4РМ.

Міноборони замовило 75 бронетранспортерів БТР-4Е

Під час зустрічі з журналістами директор підприємства Яків Мормило повідомив, що вже підписаний контракт на виготовлення 75 бронетранспортерів передбачає поставку 15 БТРів у лінійному варіанті та 60 плаваючих, які нещодавно пройшли випробування. За його словами підприємство планує виконати роботи протягом наступного року.

Варто зазначити, що взагалі всі «лінійні» БТР-4 є плаваючими машинами, а під «плаваючими» імовірно директор мав на увазі так звану «морську версію» з додатковими поплавками, яку під найменуванням БТР-4М продавали Індонезії. Саме таку машину нещодавно випробовували десантуванням у воду з катеру ВМСУ L434 «Сватове».

Якщо врахувати слова Головнокомандувача ЗСУ генерал-полковника Руслана Хомчака випробовування БТР-4 для Військово-Морських Сил, то можна очікувати, що 60 бронетранспортерів БТР-4 «морської версії» наступного року надійдуть до морської піхоти.

БТР-4М фото © Dicky Asmoro/ Handre Saleh

Нагадаємо, що у серпні 2020 року підприємство завершило передачу Міністерству оборони 45 бронетранспортерів передбачених простроченим контрактом 2016 року, термін виконання якого було подовжено до 31 серпня 2020 року після втручання президента Володимира Зеленського.

Бронетранспортери надійшли на озброєння 92-ї окремої механізованої бригади імені кошового отамана Івана Сірка, яка мала повністю перейти на БТР-4 ще кілька років тому.

Читати також:Аналіз причин шуму бронетранспортера БТР-4Е і конструктивні методи його зниження