США вимушені звернутися до технічного канібалізму для ремонту кораблів типу LCS

кораблів типу LCS

ВМФ США через проблеми з обслуговуванням прибережних бойових кораблів доводиться користуватися методом ремонту добре знайомим українській армії – технічним канібалізмом.

Про це повідомляє видання Navy Times із посиланням на звіт Рахункової палати США (GAO.

Повідомляється, що проблеми виникли через широке застосування на LCS комерційних систем, які не використовуються на інших кораблях, а для їх ремонту у ВМФ немає, а ні фахівців, а ні можливостей. А виробники цих систем не надають технічних даних для обслуговування (тому що флот її не придбав).

Відповідно ВМФ вимушений платити оригінальним виробникам комерційних систем за необхідну інформацію для пошуку та усунення несправностей на кораблях. А кількість і тривалість ремонтних робіт перевищує заплановані.

Проте іноді не допомагає і залучення виробників. Зокрема наводяться приклади того, що через відсутність у виробників процедур для ремонту корабельного обладнання, щоб відправити корабель на завдання доводиться розбирати та вилучати робоче обладнання з інших кораблів.

Крім того, підрядникам для виконання планового технічного обслуговування доводиться літати за кордон, в результаті уряду виставляються рахунки за відрядження від декількох тисяч до більш ніж мільйона доларів, йдеться у звіті Рахункової палати США (GAO).

Відповідно до звіту Рахункової палати таких проблем із технічним обслуговуванням на флоті ще не було, і це може поставити під загрозу спроможність цих кораблів вчасно вийти з обслуговування і, отже, зменшити кількість кораблів доступних для операцій.

Рахункова палата зазначає, що ВМФ не закупив технічну документацію, необхідну для обслуговування систем корабля оскільки програма LCS від початку планувалась обслуговуватись за контрактами. А оскільки програма значною мірою покладалася на комерційні системи, дозволяючи підрядникам визначати, які системи використовувати, ВМФ не завжди має доступ до технічної інформації, необхідної для обслуговування таких систем.

Оригінальні виробники також розмістили на своїх системах маркування, що приховує «ключову інформацію», і ВМФ «довелося працювати зі своїм юридичним відділом, щоб отримати необхідні права на інформацію».

«Це все вимагає більше часу і затримує процес обслуговування», – пише GAO.

У результаті ВМФ нещодавно такі почав працювати з виробниками щодо придбання інформації про технічне обслуговування кораблів, а також минулого літа створив «ударну групу» для усунення неполадок LCS. Крім того, Рахункова палата зазначає, що ВМФ почав фінансування робіт, які включають заміну комерційних систем на борту LCS системами, які належать ВМФ.



Нагадаємо, що LCS (Littoral Combat Ship) це два класи кораблів: тримаран Independence, що будується компанією Austal USA у штаті Алабама, та Freedom з монокорпусом, якій будується консорціумом на чолі з Lockheed Martin на корабельні Fincantieri Marinette Marine у Вісконсині.

Перші чотири кораблі LCS ВМС США спишуть у березні 2021-го

Водотоннажність кораблів «Фрідом» (Свобода) – 2862 тонни, «Індепенденс» (Незалежність) – 3100 тонн. Швидкість перших до 40 вузлів, других – до 44. Склад озброєння у них збігається: 57-мм артустановка Mk.110, зенітні ракети RIM-116, 324-мм торпеди, 30-мм арткомплекси та 12,7-мм кулемети. Також наразі проводяться роботи з озброєння LCS протикорабельними ракетами NSM (Naval Strike Missile) норвезької компанії Kongsberg Defence & Aerospac.