Прикордонникам, що мають звання «рядовий», «єфрейтор», «старшина» і «прапорщик» присвоять нові

Автор: Андрій Шинко
Прикордонникам, що мають звання «рядовий», «старшина», «прапорщик» присвоюють нові

У Державній прикордонній службі розпочалась переатестація військовослужбовців, які мають військові звання «рядовий», «єфрейтор», «старшина», «прапорщик» та «старший прапорщик».

Переатестація розпочалась у квітні та триватиме три місяці. Порядок її проведення визначений наказом Міністерства внутрішніх справ України від 29.09.2020 № 694. Які саме нові звання будуть присвоювати для кожної посади визначає наказ МВС від 22.02.2021 № 139.

Нагадаємо, що подібна переатестація на нові звання, які введені з 1 жовтня 2020 року, проводиться і в Збройних Силах та Національній гвардії України. Проте на відміну від Держприкордонслужби там переатестують лише військовослужбовців, що мають звання «старшина», «прапорщик» і «старший прапорщик». Їм присвоять звання «головний сержант», «штаб-сержант», «майстер-сержант» і «старший майстер-сержант».

Звання ж «рядовий» в ЗСУ і НГУ використовуватимуть і далі паралельно із званням «солдат», як це й передбачає пункт 7 Прикінцевих положень Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

У Держприкордонслужбі вирішили піти далі й крім переатестації старшин і прапорщиків (мічманів) переатестують і військовослужбовців, що мають звання «рядовий» і «єфрейтор» у «солдатів» і «старших солдатів».

Військовослужбовцям (резервістам), щодо яких прийнято рішення про переатестацію, начальники органів Держприкордонслужби, яким надано право видавати накази по особовому складу і в підпорядкуванні яких перебувають військовослужбовці (резервісти), присвоюють такі військові звання:

які мають військове звання «рядовий» – військове звання «солдат»;

які мають військове звання «єфрейтор» – військове звання «старший солдат»;

які мають військове звання «старшина» – військове звання «головний сержант»;

які мають військове звання «прапорщик» («мічман») – військове звання «штаб-сержант» («штаб-старшина»);

які мають військове звання «старший прапорщик» («старший мічман») – військове звання «майстер-сержант» («майстер-старшина»).

Також документом наказом МВС №694 передбачено, що громадянам, які мають військові звання запасу «рядовий», «єфрейтор», «старшина», «прапорщик» («мічман»), «старший прапорщик» («старший мічман») та які приймаються на службу у військовому резерві Державної прикордонної служби України, одночасно з прийняттям на службу у військовому резерві присвоюються звання резерву «солдат», «старший солдат», «головний сержант», «штаб-сержант» («штаб-старшина»), «майстер-сержант» («майстер-старшина») відповідно.