Відтепер не всіх військових звільнятимуть від сплати відсотків та штрафів за кредитами

Відтепер не всіх військових звільнятимуть від сплати відсотків та штрафів за кредитами

Чергове «покращення» для військових набуло чинності 23 квітня у зв'язку зі змінами до законодавства про соціальний захист військових, що були ухвалені наприкінці квітня.

Раніше 15 пунктом 14 статі Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» було передбачено, що всім військовим та резервістам у період дії особливого періоду, який наразі триває, штрафні санкції, пеня, а також проценти за користування кредитом не нараховувалися.

Тобто цією пільгою могли скористатися усі військовослужбовці та резервісти під час проходження військової служби.

Водночас у новій редакції Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» таке право залишили лише для військовослужбовців, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації на особливий період та армійців, які проходять службу і є учасниками АТО/ООС. Вищезазначеною пільгою вже не можуть скористатися строковики та військові, що проходять військову службу, але не виконували завдання на сході України.

— Тут також має діяти місце принцип незворотності законодавства в часі, і це передбачено ст. 58 Конституції, коли нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи. Тобто, на практиці, військовим, які мали пільгу щодо звільнення від сплати процентів та інших санкцій за кредитами та надалі її втратили, пільгове нарахування буде діяти до часу ухвалення нового закону, зокрема до 23 квітня, а надалі вже на загальних підставах. Для решти військових все залишається, як і було. Одночасно банки можуть уже як підтвердження витребувати довідки, які засвідчують перебування в АТО/ООС, − розповів експерт із військового права Олександр Порва.



Нагадаємо, що починаючи з 2020 року військовим у 20 разів зменшили розмір матеріальної допомоги – якщо раніше він дорівнював місячному грошовому забезпеченню (від 10 000 грн), то з 2020 року розмір допомоги прирівняли до одного окладу за званням (від 530 до 1500 грн).

Крім того, ще з 2018 року Міністерством вручну встановлено такий принцип преміювання, який штучно занижує розміри грошового забезпечення для сержантів, молодших і старших офіцерів – чим більше оклад і довше служиш – тим менше премія. Це негативно впливає на кар'єрне просування. Адже при підвищенні за посадою розмір премії зменшується, а відповідно й рівень грошового забезпечення або взагалі не зростає, або цей ріст незначний.

Згадаємо також, що готується закон, який позбавить учасників бойових дій, що перебувають у чергах на отримання житлової площі, права на першочергове забезпечення житлом.

Схоже, що у Міноборони та Мінсоцполітики відносно військових застосовують принцип «не жили багато, не треба й починати».

Нагадаємо, що днями заступник міністра оборони Олександр Миронюк заявив, що Міністерство оборони планує відмовитися від короткострокових контрактів із «заробітчанинами» в ЗСУ та буде підписувати їх на термін щонайменше від трьох років, а краще на п'ять-десять.

Посилання на повні тексти нормативних документів з питань грошового, речового, продовольчого, житлового та соціального забезпечення можна знайти на сторінці сайту «Норми забезпечення військовослужбовців»



Використані джерела: АрміяInform