Якщо до 15 липня не приймуть закон про національний спротив у 2022 році не буде грошей на тероборону

Якщо до 15 липня не приймуть закон про національний спротив  у 2022 році не буде грошей на тероборону

Якщо Рада не схвалить законопроєкт № 5557 до 15 липня то через вимоги Бюджетного кодексу грошей в бюджеті 2022 року на його виконання закладено не буде. Це при тому, що на формування територіальної оборони лише у 2022 році необхідно 2,5 мільярда гривень.

Про це кореспонденту АрміяInform розповів радник командувача Сил спеціальних операцій Збройних Сил України Денис Поданчук, який брав участь у підготовці законопроєкту.

— Робота над законопроєктом № 5557 почалася давно. Я приєднався до процесу пів року тому. На перше читання у Верховній Раді виносять той текст законопроєкту, який зареєстровано. І в нього потрібно буде вносити правки. Бо є зауваження Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, є поради відповідних фахівців. І правки слід внести між першим і другим читанням. Якщо Рада підтримає законопроєкт у першому читанні, то друге читання мало б відбутися до 14 липня цього року. Бо якщо не встигнемо до 15 липня, то не зможемо виконати офіційні вимоги Бюджетного кодексу, і грошей в бюджеті (на виконання закону, – Ред.) закладено не буде. Відповідно, 1 січня 2022 року грошей під нього не буде, – зазначив радник.

За його словами, законопроєкт № 5557 – інструмент, що поєднує в собі і територіальну оборону, і Рух опору, і підготовку всього населення.

— У ЗСУ нарешті буде окремий рід сил – територіальна оборона. Командувач безпосередньо підпорядковуватиметься Головнокомандувачу ЗСУ. Це інші можливості й перспективи. А ще будуть добровольчі формування територіальних громад, яких 1438 на контрольованій нами території. Фінансування Сил ТрО обов’язково має йти окремим рядком у бюджеті Міноборони. Закон буде рамковий. І дуже багато всього буде унормовано в положеннях – про Рух опору, тероборону – та інших документах. І тепер будь-який громадянин, умотивований долучитись до захисту країни і охочий взяти безпосередню участь у відсічі, розумітиме, що йому робити і як, – додав Денис Поданчук.

Варто зазначити, що відсутність фінансування тероборони в бюджеті 2022 року не дозволить укомплектувати Сили територіальної оборони особовим складом, адже для цього передбачається з 1 січня 2022 року збільшити чисельність ЗС України на 11000 військових.