Комітет рекомендував Верховній Раді відхилити законопроєкт про територіальну оборону

Комітет рекомендував Верховній Раді відхилити законопроєкт про територіальну оборону

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендує Верховній Раді відхилити проєкт Закону про територіальну оборону України (реєстр. № 4504).

Таке рішення комітет ухвалив на засіданні 9 червня.

Натомість комітет рекомендує Раді прийняти за основу президентські законопроєкти про основи національного спротиву (реєстр. № 5557) та збільшення чисельності Збройних Сил України (реєстр. № 5558).

Рекомендацію відхилити законопроєкт № 4504 прокоментував один з його авторів колишній заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони, генерал-майор Сергій Кривонос:

Нарешті сьогодні розставлені крапки. Вісім з десяти членів Комітету нацбезпеки оборони та розвідки, чітко визначили свою позицію проти створення потужної системи територіальної оборони.

Якщо позиція від «слуг народу» була зрозуміла ще до початку засідання, хоча голова Комітету принаймні намагався «знайти державницьке компромісне рішення», то представник опозиції в особі депутата Забродського (ЄС), чітко визначив свою позицію, яка суперечить здоровому глузду, досвіду війни та захисту держави.

І виходить – політична доцільність, вища за державницьку позицію. Здивував. Хоча все відбулося саме так, як і з законопроєктами про зброю, які були «дружньо» провалені взимку.

Ну що ж – зал так зал. Чекаємо коли винесуть! Голосування в залі – це момент істини!

Нагадаємо, що у Зеленського розкритикували проєкт Закону про тероборону №4504, що розроблений групою авторів та поданий депутатом Андрієм Шараськіним. Критиці було піддано положення, що стосуються зберігання зброї вдома, порядок підпорядкування і фінансування тероборони, зокрема було відмічено високі ризики сепаратизму закладені у проєкт.

Натомість 25 травня було зареєстровано президентський законопроєкт № 5557 «Про основи національного спротиву», який передбачає створення окремого роду сил – Сил територіальної оборони та руху опору. Одночасно Президент подав законопроєкт № 5558 щодо збільшення чисельності ЗСУ на 11000, які необхідні для формування Сил тероборони і руху опору.