ЗБ2021: «Новатори» з ударним БПЛА та бойовим модулем

Новатори з ударним БПЛА та бойовим модулем

Компанія «Українська бронетехніка» продемонструвала на виставці «Зброя та безпека – 2021» дві нові спеціалізовані версії свого броньованого автомобіля «Новатор».

На базі бронеавтомобіля, який вже другий рік надходить до української армії, створили транспортну машину для ударного безпілотного авіакомплексу та машину вогневої підтримки з дистанційно керованим бойовим модулем, повідомляє Національний промисловий портал.

Зокрема бронеавтомобіль «Новатор» (експортна назва KAMRAT-M) обрали у якості транспортної платформи для дрона-камікадзе RAM II.

Новатори з ударним БПЛА та бойовим модулем Фото: Владислав Христофоров / НПП

RAM II – це високоточний ударний баражуючий безпілотний авіаційний комплекс (БпАК). Бойовий радіус дрона-камікадзе до 30 км, крейсерська швидкість – 70 км/год. Бойова частина має вагу 3 кг та може бути трьох типів: осколкова, термобарична або кумулятивна.

Запуск БПЛА здійснюється з катапульти.

Новатори з ударним БПЛА та бойовим модулем Фото: Владислав Христофоров / НПП

«Маневрені броньовані машини із ударними БПЛА – мейнстрім світового ринку озброєння, тому такий продукт мав бути розроблений та презентований. Ми використали найкраще рішення щодо базового автомобіля із точки зору мобільності та БПЛА, що має найкращі перспективи в цьому сегменті», – розповів гендиректор «Української бронетехніки» Владислав Бельбас.

Новатори з ударним БПЛА та бойовим модулем Фото: Владислав Христофоров / НПП

Версія з дистанційним керованим бойовим модулем озброєна 12,7 мм кулеметом. Встановлюється модуль на «Новатор» без доопрацювання броньованого корпусу. Монтаж усіх комунікацій ДКБМ відбувається через штатний евакуаційний люк автомобіля.

Оптико-електронна система модуля дозволяє виявляти цілі на відстані 10 км.

Новатори з ударним БПЛА та бойовим модулем Фото: Владислав Христофоров / НПП

Керування модулем здійснюється з салону «Новатора» за допомогою «розумного дисплея» з сенсорним екраном.

Новатори з ударним БПЛА та бойовим модулем Фото: Владислав Христофоров / НПП


Про «Новатор»

Бронемашина виготовлена на популярному шасі Ford 550, яке було спеціально посилене. Складові машини на 50% українські, решта іноземні, військового призначення. Споряджена маса автомобіля складає 6845 кг. Максимальна швидкість автомобіля по шосе 140 км/год.

Автомобіль виготовлено із високоякісної шведської сталі ARMOX різної твердості (до 560), в цілому машина відповідає класу бронювання ПЗСА-4. Двері обладнані підсиленими ригелями і замками підвищеної надійності та мають можливість відкривання ззовні у екстрених ситуаціях.

броньований автомобіль Новатор

У вантажному відсіку розміщено місце для сидіння та передбачено місце для фіксації санітарних нош. Три борти вантажного відсіку відкидаються. Бокові борти легко знімаються для полегшення завантаження/розвантаження та перевезення вантажів різного розміру. Машина має систему пожежогасіння салону і моторного відсіку. Завдяки ультрафіолетовим та інфрачервоним детекторам система виявляє займання за 3 мс та ліквідує за 250 мс.

броньований автомобіль Новатор

Має спеціальне освітлення у салоні (білий, червоний, синій колір) та систему повного, часткового та нічного маскувального освітлення у темний час доби. В автомобілі встановлено камеру заднього виду із виводом на монітор, навігатор та телевізійний пристрій для виявлення та супроводження цілей, а також пересування у повній темряві.

броньований автомобіль Новатор

Система «Run Flat» дозволяє продовжувати рух навіть при пошкодженні шини та втраті тиску по бездоріжжі до 50 км. Складається з трьох частин, які швидко монтуються без спеціального обладнання. Машина обладнана протиударною та вологозахищеною електричною лебідкою із тяговим зусиллям 9 тонн. Оснащується металевим тросом довжиною 30 метрів.

броньований автомобіль Новатор

Бронеавтомобіль «Новатор» вперше був продемонстрований 15 грудня 2017 року. Пройшов тест-драйв у Національній гвардії та Силах спеціальних операцій. У червні 2018 року Міністерство оборони повідомило, що бронеавтомобіль «Новатор» розглядається, як один з варіантів для прийняття на озброєння Збройних Сил України. А в листопаді 2019 року ЗСУ отримали першу партію «Новаторів».

На шасі Ford 550 також базуються інші вітчизняні бронемашини – «Козак-5» (НВО «Практика») та КрАЗ «Спартан» (ПрАТ «АвтоКрАЗ»/Streit Group).


Про «Українську бронетехніку»

ТОВ «Конструкторсько-виробниче підприємство «Українська бронетехніка» – один з провідних українських виробників броньованої техніки та озброєння.

Продукція, що виробляється підприємством допущена до експлуатації та прийнята на озброєння ЗС України. Серед продукції броньовані автомобілі «Варта» і «Новатор», 82-мм міномет «УПІК 82», 60-мм міномет МП60, завершує державні випробування 120-мм міномет. Компанія також виробляє боєприпаси: 60-, 82- та 120-мм мінометні міни.

«Українська бронетехніка» виконує дослідно-конструкторські роботи, зокрема були розроблені складові елементи протикорабельного комплексу «Нептун» та РСЗВ «Вільха-М». А у рамках ДКР «Сайгак» підприємство готується представити на конкурс новий багатоцільовий позашляховик, яки має замінити в ЗСУ радянські УАЗи.

За підсумками 2020 року, через зменшення обсягів державного оборонного замовлення, інфляцію та знецінення національної валюти, доходи підприємства впали на 89%. А чистий прибуток підприємства (що залишився після операційних витрат та сплати податків) впав на 597% та перетворився з 11,5 млн прибутку в 2019-му на 57,2 млн грн збитку на кінець 2020-го.