Austal USA передала ВМС США 14-й LCS класу «Незалежність»

Austal USA передала ВМС США 14-й LCS класу Незалежність

Суднобудівна компанія Austal USA 25 червня передала Військово-морським силам США чотирнадцятий бойовий корабель прибережної зони класу Independence.

USS Savannah (LCS-28) був замовлений 23 червня 2017 року, закладений 20 вересня 2019 року на верфі Austal USA у місті Мобіл (штат Алабама). Спущено на воду 3 вересня 2020 року.

«Саванна» – це сьоме судно, поставлене Austal USA для ВМС США всього за 2 роки, що є неймовірним досягненням», – сказав головний виконавчий директор Austal Limited Педді Грегг.

Корабель базуватиметься у Сан-Дієго разом зі своїми побратимами.

На сьогодні на корабельні Austal USA ще три LCS перебувають на різних стадіях будівництва, зокрема триває збирання USS Canberra (LCS 30) та USS Santa Barbara (LCS 32), а також будівництво модулів для USS Augusta (LCS 34). Крім того, вже укладені контракти на будівництво USS Kingsville (LSC 36) і USS Pierre (LCS 38).

Littoral Combat Ship (LCS) – бойові кораблі, що призначені виконувати широкий спектр бойових завдань як у відкритому морі, так і в прибережній зоні: патрулювання, боротьба кораблями та підводними човнами противника, протимінна робота, ведення розвідки та інші.

Нагадаємо, що LCS це два типи кораблів: 3100-тонний тримаран Independence, що будується компанією Austal USA в Алабамі, та 3500-тонний Freedom з монокорпусом, якій будується консорціумом на чолі з Lockheed Martin на верфі Fincantieri Marinette Marine у Вісконсині.

У червні 2018 року стало відомо, що на озброєння ВМС США, зокрема і для кораблів LCS, надійдуть дозвукові ПКР Naval Strike Missile (NSM) – спільна розробка Raytheon з норвезькою Kongsberg Defence & Aerospace. А 1 жовтня 2019-го року відбулись перші пуски NSM з корабля класу Independence – USS Gabrielle Giffords (LCS 10) по списаному фрегату USS Ford (FFG 54).

NSM – протикорабельна ракета розроблена норвезькою фірмою Kongsberg Defence & Aerospac. Двоступенева ракета з нормальною аеродинамічною схемою, літаковим крилом та Х-подібними стабілізаторами. Маршовий двигун – ТРД Microturbo TRI-40. Ракета оснащена матричною ІК ГСН із базою даних цілей. Управління на маршевій ділянці здійснюється інерціальною системою з корекцією за сигналами системи GPS. Маса ракети з прискорювачем (РДТТ) – 407 кг, бойової частини – 120 кг, швидкість польоту – 0,9М, дальність – до 185 км.