Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про основи національного спротиву

ЗСУ

Верховна Рада прийняла за основу президентський законопроєкт № 5557, який передбачає створення окремого роду сил – Сил територіальної оборони та руху опору.

Законопроєкт підтримали 318 народних депутатів. Також депутати підтримали скорочення (до 14 днів) часу підготовки проєкту до другого читання.

Територіальна оборона (ТрО) за цим проєктом складатиметься з двох компонент: військової (бригади тероборони в складі ЗСУ) та добровольчої, яка включатиме добровольчі підрозділи територіальних громад, що формуватимуться на добровільній основі.

Сили територіальної оборони Збройних Сил України складатимуться з командування, регіональних управлінь та бригад тероборони.

Бригади формуватимуться у кожній зоні територіальної оборони (області) та додатково у кожному місті з чисельністю населення понад 900 тисяч мешканців. Батальйони бригад – у кожному районі тероборони (адміністративному районі) та додатково в обласних центрах.

Наразі у складі Сухопутних військ ЗС України вже існує 25 окремих бригад територіальної оборони, які було створено у 2018 році на базі загонів оборони при військкоматах. Ці частини утримуються з мінімальною кількістю постійного особового складу.

Штатна структура наявних бригад територіальної оборони базується на штатах радянських мотопіхотних бригад на автомобілях, які також були кадровані та мали розгортатися на воєнний час. Бригади ТрО складаються з шести батальйонів та окремих підрозділів:

  • управління (штаб, служби);
  • 6 окремих батальйонів (по 4 роти);
  • рота вогневої підтримки (кулеметний, протитанковий і зенітно-ракетний взводи);
  • рота контрдиверсійної боротьби (3 взводи, снайперське і кулеметне відділення);
  • мінометна батарея (2 взводи);
  • інженерно-саперна рота;
  • польовий вузол зв'язку;
  • рота матеріального забезпечення (МТЗ);
  • комендантська рота;
  • медичний пункт;
  • клуб.

Батальйони окрім чотирьох рот, включають взводи: розвідувальний, протитанковий, кулеметний, інженерно-саперний, зв'язку, МТЗ, а також медичний пункт.

Штатне озброєння: всі ті ж ЗСУ-23-2, 60 і 82-мм міномети, ПЗРК, протитанковий ракетний комплекс (ПТРК) 9П151 «Метис», гранатомети та стрілецька зброя. При цьому озброїти бригади протитанковим озброєнням і 60-мм мінометами вітчизняного виробництва планували протягом двох років – до 2020 року – у міру їх виготовлення промисловістю.

У разі ухвалення цього закону (набуде чинності з 1 січня 2022 року) постійний склад бригад тероборони зросте з 580 кадрових військовослужбовців до 10 тисяч осіб. Крім того, військові частини територіальної оборони комплектуватимуться резервістами та військовозобов'язаними, яких призиватимуть у разі необхідності.

Раніше голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич повідомив, що на формування тероборони у 2022 році необхідно буде виділити майже 2,5 млрд гривень, у наступні два роки – ще по 718 млн гривень.