У США стартувала розробка нового есмінця DDG(X)

Автор: Ганна Марко
У США стартувала розробка нового есмінця DDG(X)

Перспективні есмінці, перший з яких планують закласти до 2028 року, мають замінити на службі есмінці типу «Арлі Берк», а також крейсери типу «Тікондерога».

У п'ятницю, 4 червня, відбулась невеличка церемонія з приводу відкриття офісу, що отримав позначення PMS 460, який займатиметься проєктуванням перспективного ракетного есмінця (DDG (X)) у рамках програми Executive Office Ships.

Про це повідомляє американська приватна аналітична некомерційна організація «Військо-морський інститут США» (U.S. Naval Institute – USNI) з посиланням на інформацію ВМС США.

У повідомленні йдеться, що при початковому штаті в 16 осіб офісу доручено розробити стратегію створення та вимоги до нового корабля (пакет проєктних та технічних даних).

Новий есмінець DDG (X) «поєднає елементи бойової системи DDG 51 FLT III (3-ї серії есмінців типу «Арлі Берк») з новою формою корпусу, ефективною системою живлення і більшою витривалістю, що має знизити логістичні навантаження на флот».

Планується, що замість використання газових турбін, які мають пряме механічне поєднання з гребними гвинтами корабля, DDG (X) буде електричним судном, головні двигуни якого забезпечуватимуть живлення всієї суднової електромережі. Передбачається використати досвід роботи електродвигунів на експериментальних есмінцях типу Zumwalt. З цією метою ВМС об'єднує офіс компанії PEO Ships's Electric Ships з офісом проєктування нового есмінця.

Новий проєктний офіс PMS має завершити попередній проєкт у 2022 фінансовому році в партнерстві з нинішніми виробниками есмінців – корабельнями Hunting Ingalls Industries та General Dynamics. На розробку концепту виділяється близько $ 79,7 млн.

Нагадаємо, що після скасування в 2010 році програми створення крейсерів наступного покоління CG(X) прогнозованою водотоннажністю до 25 000 тонн, як тимчасове та компромісне рішення було створено 3-ю серію есмінців типу «Арлі Берк».

А у жовтні 2020 року начальник військо-морських операцій ВМС США Майкл Гілдей анонсував створення наступного бойового корабля, що матиме більше ракет за есмінці Arleigh Burke, але бути меншим та дешевшим, ніж тріо есмінців класу Zumwalt.

За його словами, розмір корабля буде більшим, ніж нинішній 9000-тонний «Арлі Берк», але, ймовірно, менший, ніж 16000-тонний «Зумвольт». Корабель також, швидше за все, отримає від «Зумвольта» інтегровану енергетичну систему, щоб забезпечити енергією перспективну енергетичну зброю та потужні системи спостереження.

Новий корпус вміщатиме більше вертикальних пускових установок (комірок) та матиме резерви для подальшого нарощування озброєння. Зокрема у перспективі ВМС США планує мати в своєму арсеналі гіперзвукову зброю великої дальності, сказав адмірал Гілдей.

Хоча вимоги до нового есмінця наразі лише мають розпочати розробляти, насправді розробка перспективного корабля, що має замінити крейсери та есмінці велася, з періодичними зупинками, вже близько десяти років.