Берегова охорона США списала два катери типу Island

USCGC Aquidneck (WPB 1309)

Після понад 30 років активної служби Берегова охорона США списала чергові два патрульні катери типу Island – USCGC Aquidneck (WPB 1309) та USCGC Adak (WPB 1333).

Церемонія відбулась на військово-морській базі ВМС США у Королівстві Бахрейн, де знаходиться Центральне командування ВМС США та П'ятий флот США, в інтересах яких патрульні катери діяли останні 18 років.

У складі 55-ї оперативної групи Патрульних сил США в Південно-Західній Азії, катери забезпечували безперешкодний рух торговими шляхами в зоні відповідальності Центрального командування ВМС США, зокрема у Перській затоці.

На зміну USCGC Aquidneck (WPB 1309) та USCGC Adak (WPB 1333) прийшли швидкісні патрульні катери FRC (Fast Response Cutter) типу Sentinel – USCGC Charles Moulthrope (WPC 1141) і USCGC Robert Goldman (WPC 1142), які прибули у Бахрейн 25 травня.

У рамках програми швидкого реагування БОХР США замовила 64 швидкісні патрульні катери, шість з яких передані патрульним силам Берегової охорони США в Південно-Західній Азії.

Нагадаємо, що у 2018 році Україні були передані колишні катери БОХР США USCGC Cushing (WPB-1321) та Drummond (WPB1323), що перебували на службі з 1988 року.

Цього року Україна отримає з США ще три катери типу «Айленд» – колишні катери Берегової охорони USCGC Ocracoke (WPB-1307), Washington (WPB-1331) та Kiska (WPB-1336).

Раніше повідомлялось, що ці катери надійдуть до України вже з бойовими модулями та встановленими на борту корабельними системами американського виробництва. Якщо ж американські підприємства не встигатимуть встановити озброєння, то катери надійдуть в Україну із встановленими фундаментами, а самі бойові модулі монтуватимуться вже в Україні.

На фото USCGC Aquidneck (фотограф Jason Zalasky / U.S. Coast Guard)