Всі українські «Айленди» озброять американськими бойовими модулями з 30-мм гарматами Mk44S Bushmaster

Всі українські Айленди озброять американськими бойовими модулями з 30-ммм гарматами Mk44S Bushmaster

Командування ВМС України остаточно відмовилося від установки радянського озброєння на українські патрульні катери типу Island – Р190 «Слов'янськ» і Р191 «Старобільськ».

Про це одеському виданню «Думская» повідомили в Міністерстві оборони України.

Рівно рік тому українські «Айленди» тимчасово озброїли одноствольним варіантом старої радянської 25-мм артустановки 2М-3М. Дискусії з приводу переозброєння йшли весь 2020 рік, а в листопаді стало відомо про новий радянський варіант – шестиствольні 30-мм АК-306 і однотрубні торпедні апарати з торпедами СЕТ-72. Однак здоровий глузд переміг, і керівництво вирішило не винаходити велосипед, уніфікувавши озброєння всіх патрульних катерів.

За інформацією «Думская», на всіх одиницях буде встановлена 30-мм дистанційно керована артилерійська система MSI Seahawk DS A2 30mm Mk44S Bushmaster.

Крім того, «Слов'янськ» і «Старобільськ» оснастять бойовою інформаційно-керуючою системою (БІКС) вітчизняного виробництва «Контур». За словами співрозмовників видання, вона потрібна для бойової взаємодії катерів, а також обміну інформацією з береговими командними пунктами, проте її ефективність викликає великі сумніви.

У перспективі «Контур» замінять на закриту НАТОвську систему управління типу Link16. Це комунікаційна, навігаційна та ідентифікаційна система, яка підтримує обмін даних між тактичним командуванням, літаками, кораблями та наземними підрозділами. Зв'язок здійснюється по закритих каналах зв'язку на ультрависокої частоти.

Нагадаємо, в цьому році Україна отримає з США ще три катери типу «Айленд».

Раніше повідомлялось, що ці катери надійдуть до України вже з бойовими модулями та встановленими на борту корабельними системами американського виробництва. Якщо ж американські підприємства не встигатимуть встановити озброєння, то катери надійдуть в Україну із встановленими фундаментами, а самі бойові модулі монтуватимуться вже в Україні.

Всі українські Айленди озброять американськими бойовими модулями з 30-ммм гарматами Mk44S Bushmaster Фото Сергія Смоленцева