БТР Namer: найважчий бронетранспортер у світі

Автор: Сергій Юферєв
БТР Namer: найважчий бронетранспортер в світі

Ізраїль трепетно підходить до життя і здоров'я своїх військових. Країна, яка знаходиться в кільці недружніх арабських держав, не може дозволити собі розкидатися підготовленими військовослужбовцями, найбільш дорогим і обмеженим для Тель-Авіва ресурсом.

Не випадково саме в Ізраїлі прижилися важкі гусеничні бронетранспортери, побудовані на базі танків. Ці машини за своєю масою, кількістю броні та захищеністю не мають аналогів на світовому ринку озброєнь. Пальма першості за бойовою масою та рівнем захисту належить сьогодні ізраїльському бронетранспортеру Namer («Намер»).

Історія появи бронетранспортера Namer

Бронетранспортер Namer (з івриту – «Леопард») є продовжувачем традицій створення важких гусеничних БТР, побудованих на шасі основних бойових танків. Попередником даної бойової машини є гусеничний бронетранспортер «Ахзарит». Останній серійно вироблявся в Ізраїлі з 1988 року. «Ахзарит» побудований на базі трофейних танків Т-54 і Т-55 радянського виробництва. Ці бойові машини були в великих кількостях захоплені Ізраїлем в арабських держав в ході численних арабо-ізраїльських воєн.

Нова бойова машина створювалася вже як продукт виключно ізраїльської оборонної промисловості. За основу був узятий основний бойовий танк «Меркава». Перші роботи над новим важким гусеничним БТР почалися в Ізраїлі у 2004 році, а вже у 2005 році на випробування військовим був представлений перший бронетранспортер, побудований на шасі танка «Меркава» Mk1. Машина спочатку називалася Namerа. У перекладі з івриту – самка леопарда, але пізніше назву змінили.

БТР Namer: найважчий бронетранспортер в світі

Уже у 2006 році ізраїльська армія прийняла рішення про початок серійного виробництва нового бронетранспортера. Перші БТР надійшли на озброєння у 2008 році. При цьому постачання здійснюються досить повільно, з огляду на високу вартість бронетехніки. Всього виготовлено до 130 одиниць. А в перспективі їх кількість в ЦАХАЛ планується довести як мінімум до 500 штук. При цьому довгий час вироблялося не більше 30 таких бойових машин у рік, але у 2016 році виробництво БТР вирішили подвоїти. У перспективі вони повністю повинні замінити M113, які все ще експлуатуються ізраїльськими військовими.

Армія оборони Ізраїлю, в особі нового БТР, отримала відмінно захищену бойову машину, що відрізняється значною бойовою масою. Бронетранспортер практично в 1,3 раза важче модернізованих танків Т-72 і Т-90, при тому, що ізраїльський БТР не має башти.

Як і його попередник «Ахзарит», новий важкий гусеничний бронетранспортер Namer створений на базі ходової частини танка. Від «Меркави» бойова машина отримала ходову частину, корпус, бронювання, силову установку і трансмісію. Башта, природно, була демонтована, а в кормовій частині машини на місці бойового відділення і відсіку для боєприпасів з'явилося повноцінне десантне відділення.

Перша версія БТР була побудована на базі танка «Меркава» Mk1, але дуже швидко ізраїльські військові перейшли до ідеї будівництва бронетранспортера на шасі найбільш досконалого танка «Меркава» Mk4 з силовим блоком, запозиченим від версії Mk3.

Отриманий важкий гусеничний бронетранспортер за всіма характеристиками перевершує «Ахзарит»: він краще захищений від всіх типів загроз, має кращу рухливість, добре керується та контролюється, вигідно відрізняється зручністю роботи екіпажу і наявністю сучасних інформаційних систем.

Свого часу першої бригадою, яка отримала на озброєння важкі гусеничні бронетранспортери «Ахзарит», стала 1-а мотопіхотна бригада «Голані». З Namer ситуація повторилася, «Голані» першою почала отримувати нові БТР у 2008 році.

БТР Namer: найважчий бронетранспортер в світі

Технічні особливості бронетранспортера Namer

Бронетранспортер Namer відрізняється класичним для свого класу компонування. У передній частині корпусу розташований двигун, за ним знаходяться робочі місця екіпажу бойової машини, що складається з трьох осіб: командира, механіка-водія та оператора озброєння. Далі – десантне відділення, розраховане на перевезення 8-9 солдатів у повному екіпіруванні. Для виходу з БТР вони використовують апарель з гідравлічним приводом у кормовій частині бойової машини. Екіпаж залишає бойову машину через люки в даху корпусу.

Основною особливістю ізраїльського бронетранспортера Namer є недосяжний для техніки подібного класу рівень захисту. Побудований на базі танка «Меркава» бронетранспортер був спеціально адаптований під перевезення солдатів з максимально можливим рівнем захисту. Виграш ваги від демонтажу башти з гарматним озброєнням пішов на посилення бронювання бойової машини. За словами ізраїльського генерала Ярона Лівнат, БТР має більш важке бронювання, ніж танк «Меркава» Mk 4, на базі якого він і побудований. Загальна вага бойової машини Namer перевищує 60 тонн.

Це один з небагатьох бронетранспортерів у світі, що мають протиснарядне бронювання в лобовій проєкції. За словами ізраїльських солдатів, БТР та його екіпаж переживуть влучення протитанкових ракет «Корнет» і «Фагот» при попаданні в лобову броню. А з бортів і даху він надійно захищений від ураження гранатами РПГ-7. При цьому конструктори подбали й про протимінний захист, від початку звернувшись до днища V-подібної форми. Елементом протимінного захисту десанту є й сидіння, які виконані на спеціальній підвісці та не закріплені до підлоги. З 2016 року всі нові бронетранспортери Namer поставляються армії тільки зі встановленою системою активного захисту Trophy ізраїльського виробництва. Це ще більше підвищує захищеність та живучість бронетранспортера на поле бою.

БТР Namer: найважчий бронетранспортер в світі

Бронетранспортер бойовою масою понад 60 тонн приводиться у рух дизельним двигуном потужністю 1200 к.с., аналогічним тому, що використовуються на танках «Меркава» Mk 3. На більшості БТР встановлений американський V-подібний 12-циліндровий дизельний двигун повітряного охолодження Teledyne Continental AVDS- 1790-9AR. Потужності двигуна досить, щоб розігнати важкий бронетранспортер до швидкості 60 км/год при русі по шосе. Запас ходу – 500 км. Попри велику вагу, БТР відрізняється хорошою питомою потужністю 20 к.с. на тонну, тому Namer залишається досить маневреним і рухомим.

Як основне озброєння на ізраїльських «Леопардах» встановлено дистанційно керований модуль озброєння Katlanit (RCWS). Зазвичай він комплектується великокаліберним 12,7-мм кулеметом M2HB Browning (боєзапас 200 патронів), також доступні варіанти з установкою єдиного 7,62-мм кулемета FN MAG або 40-мм автоматичного гранатомета Mk. 19. Додатково на люці командира бронетранспортера на спеціальній штирьовий опорі може бути встановлений 7,62-мм кулемет FN MAG з ручним керуванням. По бортах БТР, у кормовій частині, встановлені шестиствольні пускові установки для відстрілу димових гранат.

У дистанційно керованому бойовому модулі встановлено сучасний комбінований приціл з тепловізійною камерою. Як зазначають ізраїльські військові, встановлений тепловізор є дуже достойним рішенням, оскільки як дозволяє розпізнати людину на дистанції до 2,5 км. І тут уже можливості прицілу перевершують можливості 12,7-мм кулемета M2HB. Даний кулемет вже застарий і не є самою ефективною зброєю, особливо на такій дальності бою. В Ізраїлі працюють над створенням безлюдної башти з гарматним озброєнням.

БТР Namer: найважчий бронетранспортер в світі

Namer обзавівся безлюдною баштою

Однією з останніх модернізацій БТР Namer є варіант з безлюдною баштою, де розмістилася 30-мм автоматична гармата Mk44 Bushmaster II, яка сьогодні представлена на багатьох зразках бойової техніки. З таким складом озброєння бойові можливості машини суттєво збільшуються. При цьому бронетранспортер претендує вже на нішу БМП, одночасно з цим його можливості по перевезенню десанту ніяк не знижуються. Башта є дистанційно керованою та безлюдною, вона немає екіпажу, не займає місця у корпусі бойової машини (відсутнє підбаштове відділення та інші системи), тому корисний об'єм десантного відділення ніяк не постраждав.

Модель з гарматним озброєнням потрапила в об'єктиви фотокамер на початку 2017 року. Крім автоматичної гармати, у башті встановлений спарений з нею 7,62-мм кулемет, а також є 60-мм міномет, аналогічний тим, що почали встановлювати в баштах танка «Меркава», починаючи з версії Mk 2.

БТР Namer: найважчий бронетранспортер в світі

Ще одним варіантом посилення бойових можливостей БТР Namer є розміщення на машині сучасних ПТРК. У 2018 році Ізраїль опублікував відеозаписи пусків протитанкових керованих ракет комплексу «Гіль», включених до складу безлюдного бойового модуля бронетранспортера. Відмінною їх особливістю є те, що пускова установка укрита в башті та підіймається лише в момент пуску. Такий варіант розміщення захищає ПТРК від ураження осколками снарядів і мін, а також кулями та снарядами малого калібру. У разі виявлення екіпажем цілі контейнер з ПТКР просто підіймається зі спеціально організованої ніші, а після пострілу знову ховається в корпусі.



Даний матеріал належить до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.
Українською мовою перекладено спеціально для Ukrainian Military Pages

Використані джерела:
topwar.ru