Вітчизняні гальмівні парашути допущені до використання на літаках Повітряних Сил ЗСУ

Вітчизняні гальмівні парашути допущені до використання на літаках Повітряних Сил ЗСУ

Гальмівні парашутні системи виробництва НВП «Авіаційні системи України» для літаків типу Су-27 та МіГ-29 пройшли випробування в Повітряних Силах ЗС України.

Про це повідомляє Національна асоціація оборонної промисловості України.

«Випробування пройшли вдало, що закріплено відповідним актом Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння і військової техніки України. Управлінням регулювання державної авіації України спільно з Командуванням Повітряних Сил Збройних Сил України затверджено рішення про допуск гальмівних парашутних систем для літаків типу Су-27 та МіГ-29 виробництва ТОВ «НВП «Авіаційні Системи України» до штатного використання в Збройних Силах України», – йдеться у повідомленні.

Дізнатися більше про ці системи можна 15-18 червня, на стенді Асоціації на виставці «Зброя та безпека 2021» (павільйон №2, місце №2-А31).

Вітчизняні гальмівні парашути допущені до використання на літаках Повітряних Сил ЗСУ

Нагадаємо, що державні випробування зазначених гальмівних парашутів, а також тендерні закупівлі таких систем у 2020 році супроводжувались скандалом. Зокрема у ТОВ «НВП «Авіаційні системи України» (НВП «АСУ») стверджували, що заявку компанії було проігноровано на тендері Повітряних Сил, що проводився у липні 2020 року. Натомість військові хотіли закупити парашутні системи удвічі дорожче.

У відповідь Командування Повітряних Сил ЗС України продемонструвало фото рваного парашута компанії НВП «АСУ», як «результат першого випробувального польоту якісного гальмівного парашута за двічі нижчу ціну».

Варто зазначити, що після скандалу та взаємних звинуваченнях щодо начебто неправомірності відхилення пропозицій та незадовільній якості парашутів, у серпні Повітряні Сили оголосили повторний тендер на закупівлю гальмівних систем для українських винищувачів МіГ-29 та Су-27. Цього разу перемогло вже НВП «АСУ», яке поставило 20 парашутних гальмівних посадкових систем для МіГ-29, закупівлю ж парашутів для Су-27 скасували.