РСЗВ на базі «Дозора» стрілятиме термобаричними снарядами

РСЗВ на базі Дозора стрілятиме термабаричними снарядами

ДАКХ «Артем», у рамках міжнародної виставки «Зброя та безпека 2021», представив 122-мм термобаричні снаряди для перспективної РСЗВ «Спека», яка створюється на базі «Дозор-Б».

Майже 30 кг реактивний снаряд, матиме бойову частину вагою 11,5 кг, яку доставлятиме на дальність до 4800 метрів. Базою для нової реактивної системи залпового вогню слугуватиме колісна бронемашина «Дозор-Б» від Харківського конструкторського бюро з машинобудування.

Зауважимо, що ХКБМ також розробляє «протитанковий» «Дозор-Б», основне озброєння якого – керовані ракети РК-2С (кумулятивні) та РК-2ОФ (уламково-фугасні) від КБ «Луч».

дозор-б

РСЗВ «Спека» призначена комбінованого ураження живої сили противника на відкритій місцевості та в укриттях різного типу, ураження неброньованої та легкоброньованої техніки, а також елементів інфраструктури.

Тактико-технічні характеристики (ТТХ) снаряду РС-122ТБ
Стартова вага – 28,5 кг
Вага бойової частини – 11,5 кг
Довжина снаряду – 1450 мм
Довжина бойової частини – 655 мм
Довжина двигуна – 795 мм
Дальність стрільби – 7 км

КОФС-152 РС-122ТБ «Спека». Фото: Defense Express

Нагадаємо, що в 2019 році на озброєння ЗСУ були прийняті ручні термобаричні гранати РГТ-27С та РГТ-27С2 виробництва державного підприємства «Спецоборонмаш» (раніше ДП «Машинобудівна фірма «Артем»). Під час вибуху граната на чотири секунди створює вогняну хмару об‘ємом 13 м3, де температура сягає 2500-3000°C, що дозволяє не лише знищувати живу силу, але і виводити з ладу легкоброньовану техніку.