Зеленський прагне побудувати потужний український флот

Зеленський прагне побудувати потужний український флот

Президент України Володимир Зеленський прагне побудувати потужний український флот, за підтримки США, Великої Британії та країн Чорноморського узбережжя.

Про це український президент заявив 14 червня, під час спільного інтерв’ю журналістам Agence France-Presse, Reuters та Associated Press.

– У нас [з Президентом США Джо Байдненом] є велика розмова про двосторонній оборонний договір між нашими країнами. Поки що це розмова. Я майже впевнений, що це буде більш ніж розмова. Ми говорили про збільшення якісної технічної та військової допомоги, виділення коштів, а також про те, що ми втратили багато років стосовно безпекової ситуації в Чорному та Азовському морях. Я вважаю, що це виклик для України. Я це відкрито кажу, на мене інколи військове керівництво країни ображається, але вони розуміють, що це так. Наш флот слабкий. Вважаю, що він має бути потужний. І для цього є декілька важливих ідей. Є важлива підтримка від Великої Британії.

Зараз говоримо про відповідну підтримку від США та країн Чорноморського узбережжя. Моє прагнення – побудувати потужний український флот.



Нагадаємо, що Доктрина ВМС України передбачає, що основними напрямами розвитку флоту на довгостроковий період мають стати будівництво, закупівля або отримання коштом міжнародної технічної допомоги нових кораблів та модернізація наявного корабельного складу.

Згадуються ракетні катери нового покоління, десантні кораблі різних класів, патрульні кораблі й катери для охорони територіального моря та виключної (морської) економічної зони, безекіпажні підводні апарати та нові типи суден забезпечення різного призначення.

Документ передбачає проведення модернізації та планових ремонтів бойових кораблів, катерів та суден забезпечення. Актуальними питаннями названо відродження підводних і мінно-тральних сил флоту, будівництво нових мінно-тральних кораблів та малих підводних човнів.



Наразі триває кілька проєктів оновлення корабельного складу ВМСУ, проте практично жоден з них не перейшов на етап практичної реалізації, за винятком програм американської допомоги.

Зокрема для ВМС планують будувати турецькі корвети типу Ada (цього року на корветну програму мають витратити 3,8 млрд грн) і вісім британських ракетних катерів.

Також тривають перемовини про придбання у Сполученого Королівства двох протимінних кораблів, обговорюється можливість будівництва кораблів з Данією та Францією.

Окремо розглядається питання перепрофілювання недобудованого корвета «Володимир Великий» проєкту 58250 у багатофункціональний фрегат ближньої морської зони.

Водночас, на відміну від всіх вище зазначених проєктів, на сьогодні практично реалізуються програми отримання в рамках американської допомоги колишніх катерів берегової охорони типу «Айленди» (цього року мають надійти чергові три катери, а також озброєння для всіх п'яти), та нових катерів Mark VI, перші два з яких мають бути збудовані до грудня 2022 року.