Таран підпорядковує собі напряму управління армією, щоб перемогти у «війні» Хомчака (ДОКУМЕНТ)

Таран підпорядковує собі напряму управління армією, щоб перемогти у війні Хомчака

Міністр оборони Андрій Таран хоче підпорядкувати собі напряму управління армією, щоб перемогти у «війні» головнокомандувача ЗСУ генерал-полковника Руслана Хомчака.

Повідомив головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов з посиланням на проєкт постанови:

«Цей документ – доказ повного колапсу в управлінні обороною країни. Міністр оборони Андрій Таран і головком ЗСУ Руслан Хомчак практично не розмовляють і не зустрічаються один з одним, жодної взаємодії і координації в керівництві оборонного відомства немає.

Оскільки президент не приділяє серйозної уваги оборонним питанням, міністр, який має підтримку голови ОП Андрія Єрмака, вирішив завдати нового удару по своєму головному ворогу. 28 травня на розгляд Кабміну Міноборони винесено проєкт постанови щодо внесення змін до Положення про роботу міністерства, в якому будь-які організаційні заходи, питання реформування і розвитку ЗСУ визначаються виключно... директивами міністра оборони.

Таран підпорядковує собі напряму управління армією, щоб перемогти у війні Хомчака

«Раніше положення передбачало, що всі [організаційні] директиви для міністра і головкома ЗСУ є спільними, тобто випускаються спільно. Таким чином, проєкт Тарана – це спроба замкнути управління армією напряму на себе, і позбавити Хомчака будь-якої самостійності. Таким чином, оскільки Верховний Головнокомандувач Зеленський нездатний організувати нормальну взаємодію й усунути найгостріші конфлікти, міністр хоче вирішити всі проблеми, і почати «рулити» самостійно, фактично позбавивши свого ворога повноважень впливати на ситуацію.

І все це відбувається кулуарно. Таке ж запекле протистояння відбувається і на рівні підпорядкованих Тарану й Хомчаку апаратів. Конфлікти тривають вже понад рік, але єдине, що зробив за цей час Зеленський, – це заборонив обом ворогам подавати один на одного в суди і звинувачувати один одного публічно, а причину конфліктів не усунув.

Явно боротьба триває не за інтелектуальні рішення, не за доктрини, не за спроби щось краще реформувати або виправити – ці питання взагалі не дискутуються, їх немає в порядку денному. Боротьба триває за те, щоб одноосібно доповідати президенту про те, що відбувається, мати «доступ до вух» і одноосібно вирішувати будь-які фінансові питання».