Верховна Рада підтримала збільшення чисельності ЗСУ

Комітет рекомендував Верховній Раді відхилити законопроєкт про територіальну оборону

Верховна Рада Україна схвалила у першому читанні законопроєкт № 5558 про збільшення чисельності Збройних Сил України до 261000 осіб, у тому числі 215000 військовослужбовців.

Законопроєкт підтримали 320 народних депутатів. Також була підтримана пропозиція про скорочення термінів підготовки законопроєкту до другого читання.

Наразі законодавчо визначений ліміт чисельності складає 250000 осіб, у тому числі 204000 військовослужбовців. Така чисельність була затверджена законом у 2015 році.

Збільшення чисельності Збройних Сил на 11 000 військовослужбовців обґрунтовується необхідністю формування органів управління, військових частин і підрозділів територіальної оборони, а також розбудови системи руху опору, що передбачено законопроєктом № 5557 «Про основи національного спротиву», який також був проголосований сьогодні.

«Цілями та завданнями законопроекту є збільшення чисельності ЗСУ з метою створення та забезпечення функціонування окремого роду сил – Сил територіальної оборони Збройних Сил України, а також розвитку Сил спеціальних операцій Збройних Сил України в інтересах формування руху опору», – йдеться у пояснювальній записці.

Зазначимо, що до 10 тисяч осіб зросте чисельність постійного (кадрового) складу військ територіальної оборони, яка наразі складає 580 кадрових військовослужбовців. Крім того, військові частини територіальної оборони комплектуватимуться резервістами та військовозобов'язаними, яких призиватимуть у разі необхідності.

На 1000 збільшиться чисельність Сил спеціальних операцій для створення руху опору.

Рух опору призначений для формування осередків опору на окупованих територіях та набуття ними відповідних спроможностей; перешкоджання діям військ агресора; участі у проведенні спеціальних (розвідувальних, інформаційно-психологічних тощо) операцій.