«Град» на шасі КрАЗ успішно пройшов всі етапи випробувань

Град на шасі КрАЗ успішно пройшов всі етапи випробувань

Попри фактичну відмову Міноборони від КрАЗів через низьку якість техніки, випробування БМ-21 РСЗВ «Град» на автомобільному шасі КрАЗ-63221 та КрАЗ-6322 пройшли успішно.

Про це повідомляє Інформаційна агенція Міністерства оборони «АрміяInform».

«Міністерство оборони нещодавно ініціювало проведення випробувань цих РСЗВ «Град» з метою доукомплектування реактивних дивізіонів. Як повідомили в оборонному відомстві, на цей час дві одиниці БМ-21 «Град» на автомобільному базовому шасі КрАЗ-63221 та КрАЗ-6322 успішно пройшли всі етапи випробувань. Після їхнього допуску до експлуатації у ЗСУ й доопрацювання інших таких зразків, що перебувають на зберіганні, згадані БМ-21 «Град» на базі КрАЗ-63221 та КрАЗ-6322 будуть поставлені у війська. Тож, «військова» служба КрАЗів триватиме…» – йдеться у повідомленні.

Коли саме відбулись випробування не повідомляється.

Реактивну систему залпового вогню «Град» 9К51 на автомобільному шасі «Урал» прийняли на озброєння збройних сил ще за часів СРСР. Вони досі перебувають у строю українського війська та виконують бойові завдання у складі артилерійських підрозділів.

Нагадаємо, що міністр оборони Андрій Таран, під час візиту на Приватне акціонерне товариство «АвтоКрАЗ» у травні, заявив, що у Міністерства оборони є низка претензій до якості техніки, що випускається ПрАТ «АвтоКрАЗ», а також до здатності підприємства виконувати оборонні контракти у визначені терміни.

Міністр наголосив, що подібне підприємство має провести роботу над помилками та активно брати участь у забезпеченні обороноздатності країни, зберегти колектив і технологічну базу. А це, у свою чергу, дозволить Міноборони планувати довготермінову співпрацю з вітчизняним підприємством, що має необхідну інфраструктуру не лише для виготовлення необхідної для Збройних Сил техніки, але й для її подальшого обслуговування і ремонту.

Через банкрутство приватного акціонерного товариства, низьку надійність та негативні результати, які шасі КрАЗ показали на випробуваннях, вже прийнято рішення про заміну шасі складових частин протикорабельного комплексу «Нептун» на шасі чеської «Татри». Перші «Татри» ми маємо вже побачити на параді у серпні.

Також саме шасі «Татра» розглядається як базове для пускової установки вітчизняного зенітного ракетного комплексу середньої дальності, багатофункціональної РЛС «Мангуст» (1Л300) та експортної модифікації контрбатарейної РЛС 1Л220Е.

Нагадаємо, окрім вищезгаданих систем, раніше шасі від «Татра» вже було випробувано, як носій нової української 220-мм системи реактивного залпового вогню «Буревій».