ДБР розслідує діяльність Миронюка і Халімона в Міноборони

ДБР розслідує діяльність Миронюка і Халімона в Міноборони

ДБР відкрило кримінальні провадження та вже провело обшуки в Міноборони – розслідують діяльність звільнених заступників міністра оборони Олександра Миронюка та Ігоря Халімона.

Державне бюро розслідувань підозрює Миронюка та Халімона у масштабній корупції та розкраданні державних коштів в особливо великих розмірах, повідомив головний редактор видання «Цензор.НЕТ» Юрій Бутусов.

Нагадаємо, що 21 липня уряд звільнив трьох заступників міністра оборони: Олександра Миронюка, Ігоря Старобінського та Ігоря Халімона.

«Ці три заступники були ключовими фігурами в команді чинного міністра оборони Андрія Тарана. За даними джерела Цензор.Нет, незабаром президент збирається відправити у відставку і самого Тарана», – пише Юрій Бутусов.

Серед причин звільнення заступників міністра оборони Бутусов називає повністю провалені держоборонзамовлення 2020 та 2021 років (про що Ukrainian Military Pages теж вже повідомляло), провалене забезпечення армії та масштабну корупцію:

– повністю провалено виконання держоборонзамовлення 2020-го року – річний план переглядався весь рік і правки вносилися аж до 29 грудня! І потім міністр збрехав, ніби ДОЗ виконаний на 99%;

– повністю провалено виконання держоборонзамовлення 2021-го року – на 1 липня з Укроборонпромом укладений тільки 1 контракт, відсутня скільки-небудь нормальна робота з більшістю виконавців ДОЗ, хто не наважується елементарні управлінські проблеми. Щодо діяльності заступника міністра оборони Миронюка ДБР відкрило кримінальну справу, в МО пройшли обшуки;

– провалено забезпечення армії – досі не укладені контракти на паливо, Рахункова палата повідомила, що план видатків Міноборони на 1 липня не виконаний на 4,3 млрд грн (7,9%). З них 1,9 млрд грн – на забезпечення діяльності ЗСУ, підготовку кадрів і військ, медичне забезпечення особового складу, ветеранів військової служби та членів їх сімей, ветеранів війни та 1,8 млрд грн – на закупівлю, модернізацію та ремонт озброєння і військової техніки

– 120 мільйонів гривень на забезпечення житлом у 2020-му не були витрачені – міністр не встиг підготувати документи;

– 10 мільярдів гривень держгарантій на виробництво зброї у 2020-му не були освоєні – міністр не встиг підготувати документи;

– 95% усіх замовлень на харчування Таран оформив на одне підприємство – ТОВ «Військсервіс-Волонтер», причина створення монополії не пояснюється. Комітет з оборони ВР в квітні 2021-го після скарг на обман при поставках харчування зажадав звільнити профільного заступника міністра Халімона, але тоді офіс президента його зберіг на посаді. Тепер ДБР відкрило кримінальну справу по Халімону, триває слідство, в Міноборони пройшли обшук.

Нагадаємо, що Ігоря Халімона, ще 14 квітня рекомендував звільнити з посади Комітет Верховної Радих питань нацбезпеки через штучно створену монополізацію харчування Збройних Сил України. Міноборони віддало 95% контрактів на харчування військових частин одній компанії. При цьому на харчування армії виділяється понад 3,6 млрд грн.