Справа катерів і санітарок: одного з підозрюваних суд заарештував на два місяці

Справа катерів і санітарок: одного з підозрюваних суд заарештував на два місяці

5 липня Печерський суд обирав запобіжний захід чотирьом підозрюваним у справі щодо закупівлі для ЗСУ десантних катерів та санітарних автомобілів для медичних підрозділів.

Раніше, у п’ятницю, 2 липня, ДБР оголосило про підозру колишньому заступнику міністра оборони, голові правління ПрАТ «Кузня на Рибальському» та двом колишнім начальникам Департаменту військово-технічної політики, розвитку ОВТ Міністерства оборони.

Усіх посадовців слідчі ДБР підозрюють у змові та організації поставок до ЗСУ впродовж 2016-2018 років військової техніки низької якості. Йдеться про бойові катери та медичні автомобілі, які на думку слідства не відповідали встановленим вимогам та не можуть використовуватися у ЗС України. ДБР вважає, що це завдало державі збитків на суму понад 475 млн гривень.

Одному з колишніх Директорів Департаменту Міноборони суд обрав запобіжний захід – 2 місяці тримання під вартою з альтернативою внесення застави у сумі близько 475 млн гривень. Стосовно решти підозрюваних судові засідання перенесені на інші дати.

Нагадаємо, що генерал-лейтенант Ігор Павловський, який у 2015-2019 роках був заступником міністра оборони заявив, що за той період у ЗС України було поставлено 246 зразків озброєння та військової техніки, включаючи санітарні автомобілі, яких в армії взагалі не було. І це відбувалося в рамках чинного законодавства за діючими постановами, держпрограмою розвитку озброєння і військової техніки та державним оборонним замовленням.

Також всі звинувачення відкидають й на підприємстві.

Щодо катерів то там, ще раніше наголосили, що ці катери – пілотні проєкти, тому зміни до тактико-технічного завдання на їх виготовлення є в такому випадку природними та неминучими. Їх визначає замовник, в цьому випадку Міноборони, а завод – зобов’язаний враховувати.

Готовність десантно-штурмових катерів в середньому становить близько 90 відсотків. Успішно завершені їх швартові та ходові випробування і замість того, щоб прийняти катери на озброєння, влада намагається зупинити цей процес, що негативно вплине на боєздатність Військово-Морських Сил України.


Швидкісний десантно-штурмовий катер проєкту 58503 (шифр «Кентавр-ЛК») розроблений КБ заводу «Кузня на Рибальському» на основі проєкту 58181 (шифр «Кентавр») миколаївського державного підприємства «Дослідно-проектний центр кораблебудування» (ДПЦК), що своєю чергою створений на базі катеру проєкту 58155 («Гюрза-М»).