Зареєстровано законопроєкт про гендерну рівність в армії

Зареєстровано закон про гендерну рівність в армії

Зняти всі обмеження щодо кар'єри жінок в армії та дозволити призначати їх у всі добові наряди без обмежень (крім вагітних), пропонують народні депутати.

Відповідний законопроєкт № 5713 зареєстрований 29 червня.

Зокрема законопроєкт пропонує визначити, що призначення на військові посади (включно із генеральськими) має здійснюватись з обов’язковим дотриманням принципу забезпечення рівних умов доступу до військових посад, уникаючи дискримінації за ознакою статі.

Також депутати хочуть зняти всі обмеження щодо призначення військовослужбовців-жінок у добові наряди. Наразі для жінок визначено лише певне коло нарядів (помічник чергового частини, черговий КПП, черговий штабу, їдальні, посильний та ін.), а також є норма, що Військовослужбовці до складу добового наряду призначаються з додержанням законодавства з питань охорони материнства та дитинства.

Законопроєкт № 5713 пропонує залишити у Статуті лише одне обмеження – вагітність.

269. Військовослужбовці призначаються до складу добового наряду, за виключенням вагітних військовослужбовців-жінок.

Тобто військовослужбовці-жінки, які зараз не заступають у добові наряди бо мають малолітніх дітей, з прийняттям цього закону втратять таке право.

Серед інших новел закріплення у законі обов'язку проводити службове розслідування у разі звернення щодо можливих фактів дискримінації за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками, або у разі звернення щодо можливого вчинення сексуальних домагань. під час проходження служби.

Крім того, законопроєкт унормовує деякі питання надання додаткових відпусток у зв'язку з вагітністю, пологами та догляду за дитиною. А також пропонує додати у закон про соцзахист військовослужбовців норму, що речове, медичне, психологічне та соціальне забезпечення військовослужбовців здійснюється з урахуванням потреб жінок і чоловіків.

У пояснювальній записці до проєкту зазначається, що саме існування переліків військових посад, які можуть бути заміщені військовослужбовцями-жінками (наприклад наказ Міноборони від 20.06.2012 № 412/ДСК), є дискримінацією.

Водночас депутати наводять хибний приклад, що начебто Міноборони наказом від 13.02.2019 № 57 додатково вилучило деякі посади з переліку доступних для жінок офіцерських посад, що, на їх думку, створило ще більші обмеження. Насправді наказ виключав військово-облікові спеціальності, які більше не застосовуються у ЗСУ через реформування їх структури, зокрема створення Сил логістики, ї включав нові спеціальності, які були введені на їх заміну.

Нагадаємо, що в 2016 році Міноборони кардинально збільшило перелік дозволених для жінок рядових та сержантських посад, в 2017-му дозволило офіцерам-жінкам служити на кораблях і підводних човнах. А 6 березня 2020 року було знято обмеження щодо призначення жінок на офіцерські посади зокрема й у військових частинах спеціального призначення.

Кількість жінок в українській армії постійно зростає, водночас щороку від військової служби переховується близько чверті мільйону чоловіків ухиляючись від військового обов'язку.

Наразі в Збройних Силах України проходить службу 31 757 жінок, що складає 15,6% від загальної кількості військовослужбовців. Якщо порівнювати з багатьма арміями світу, то це один із найвищих показників кількості жінок, які служать у війську, у співвідношенні до загальної чисельності збройних сил. 4 810 з них – офіцери (8,9%), 25 780 – особи рядового, сержантського та старшинського складу й 1 162 – курсантки.

Нагадаємо, що наразі у США вирішують чи ставити жінок на облік призовників – американські феміністичні організації звернулись до Верховного суду США із закликом змінити закон, який вимагає лише від чоловіків у 18 років реєструватися для призову в армію.