«Українська бронетехніка» розробила автомобіль для заміни армійських УАЗ-469 та УАЗ-3151

Українська бронетехніка розробила автомобіль для заміни УАЗів

Новий автомобіль розроблений за вимогами та технічним завданням замовника в рекордний термін. До 1 вересня свої прототипи мають представити всі учасники конкурсу Міноборони.

Про нову розробку повідомив генеральний директор Конструкторсько-виробничого підприємства «Українська бронетехніка» Владислав Бельбас.

«За моєю спиною знаходиться новий продукт нашої компанії розроблений за вимогами та технічним завданням Замовника в рекордний термін! Чекайте презентацію найближчим часом після внутрішніх заводських випробувань!» – написав він у Facebook 27 серпня.

Публікацію супроводжує фото на фоні трьох автомобілів. Два з них це вже відомі – це броньовані «Новатор» (kamrat-M) та «Варта» (kamrat-L). Новий автомобіль майже повністю затуляє собою Владислав Бельбас, водночас видно що він значно менший.

Українська бронетехніка розробила автомобіль для заміни УАЗів

Хоча він прямо не називає, а ні замовника, а ні призначення машини, найбільш імовірно, що це позашляховик, якій розробляється за відкритим конкурсом у рамках дослідно-конструкторської роботи «Сайгак», що має замінити у ЗС України технічно і морально застарілі УАЗ-469, УАЗ-3151. Адже за умовами конкурсу прототип мають представити до 1 вересня.

Нагадаємо, що на конкурс щодо розроблення нового багатоцільового автомобіля, оголошений Міноборони 1 березня, заявились п'ять приватних компаній і одна громадська організація:

  • ТОВ «Протект Інжиніринг» (фактично «Богдан Моторс» після ребрендингу);
  • ТОВ «Віді Юнікомерс»;
  • ТОВ «Українська бронетехніка»;
  • ТОВ «Конструкторсько-виробниче підприємство «Синергія»;
  • Відкрите акціонерне товариство «Укравтобуспром»;
  • Міжнародний аналітичний центр права «НГО МАЦП».


21 травня учасники конкурсу отримали тактико-технічні завдання, які були розроблені Центральним науково-дослідним інститутом озброєння та військової техніки Збройних Сил України (ЦНДІ ОВТ ЗСУ) у рамках дослідно-конструкторської роботи (ДКР) «Сайгак».

Упродовж п'яти діб підприємства мали оцінити власні спроможності на здатність втілити в металі технічні вимоги замовника в термін до 1 вересня 2021 року та поінформувати оборонне відомство про готовність виконати цю роботу.

П'ять підприємств підтвердили свою участь, натоміть Міжнародний аналітичний центр права «НГО МАЦП», об'єктивно оцінивши свої можливості, відмовився від подальшої участі у проєкті.

Основними перевагами автомобіля «Сайгак» над УАЗ має стати використання дизельного двигуна, впровадження сучасного повного приводу, використання сучасних захищених колісних рушіїв, збільшений ресурс до капітального ремонту, значніші гарантійні зобов'язання.

Основні тактико-технічні характеристики (ТТХ)


Сайгак (за ТТЗ)

УАЗ-3151

Вантажопідйомність, кг

не менше 1000

750

Повна маса причепа, що буксирується, кг

не менше 1500

1500

Максимальна швидкість, км/год

не менше 130

130

Мінімальний радіус повороту, м

не більше 6,5

6,5

Підйом крутістю, град

не менше 31

31

Дорожній просвіт, мм

не менше 300

210

Можливість руху при відсутності тиску повітря в шинах

на відстань не менше як 100 км

не передбачена

Запас ходу по шосе, км

не менше 1000

650

Глибина броду без попередньої підготовки, м

не менше 0,7

0,5



Нагадаємо, що «Українська бронетехніка» зайняла 93 позицію в рейтингу українських оборонних підприємств за версією Ukrainian Military Pages (ТОП ОПК 2021). За минулий рік прибутки компанії впали на 600%, в результаті вона завершила рік зі збитками понад 57 млн.