Підприємці постачають армії неякісні консерви, – прокуратура

Підприємці постачають армії неякісні консерви, – прокуратура

Підприємець поставив Збройним Силам України 10 тисяч кілограмів м’ясних консервів, які не відповідають державним стандартам та іншим вимогам до харчових продуктів.

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора.

Відповідно до експертного висновку Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи поставлені м’ясні консерви не відповідають вимогам ДСТУ. Внаслідок цього держбюджету завдано збитків майже 800 тис. грн.

Солом’янською окружною прокуратурою міста Києва за результатами проведених слідчих дій повідомлено про підозру підприємцю за фактом розтрати та привласнення коштів державного бюджету в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України).

У межах розслідування вказаного кримінального провадження також перевіряється причетність групи підприємців до постачання військовим іншої неякісної продукції.



Нагадаємо, що, через численні порушення в організації харчування військових, Міноборони судиться з компанією «Військсервіс-Волонтер», яка отримала понад 90% контрактів. Зокрема 26 липня Господарський суд м. Київ оштрафував фірму на 143 164 грн.

Через скандал із завезенням цією компанією на фронт гнилих продуктів та монополізацію ринку однім постачальником комітет Верховної Ради у квітні 2021 року рекомендував звільнити профільного заступника міністра оборони Ігоря Халімона. Але звільнили його лише 21 липня.

Тоді у Верховній Раді заявили, що від військових надходить велика кількість скарг на якість харчування, невиконання зобов'язань постачальниками та на ігнорування цієї проблеми зі сторони Міністерства оборона. При цьому погіршення якості харчування в ЗС України визнав навіть тодішній головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак, який сказав, що ситуацію дуже складно виправити, оскільки вона пронизана корупційними ризиками.