Туреччина почала будувати нові патрульні кораблі на основі спрощеного проєкту MILGEM (Ada)

MILGEM (Ada)

На військово-морській верфі Istanbul Naval Shipyard відбулась церемонія різання першої сталі для головного офшорного патрульного корабля ВМС Туреччини нового типу – TCG Akhisar.

Про це повідомляє Naval Pages.

Очікується, що TCG Akhisar буде переданий ВМС Туреччини у травні 2023 року. Загалом, за словами присутнього на церемонії президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана, буде побудовано 10 патрульних кораблів цього типу.

Проєкт розроблений на основі проєкту корвету MILGEM (типу Ada), головним чином відрізняючись спрощеним складом озброєння і радіоелектронного обладнання. Озброєння корабля включатиме 76-мм артустановку Leonardo Super Rapid, дві дистанційно керовані малокаліберні артилерійські установки виробництва Aselsan. Також на кораблі базуватиметься гелікоптер типу Sikorsky S-70 і безпілотні літальні апарати. Автономність складе 21 добу.

Туреччина почала будувати нові патрульні кораблі на основі спрощеного проєкту MILGEM (Ada)

Також на верфі одночасно відбулась церемонія спуску на воду першого корвета турецького проєкту MILGEM (типу Ada), що будується для ВМС Пакистану.

За умовами контракту перші два корвети для ВМС Пакистану будуються Istanbul Naval Shipyard, що вела будівництво цих кораблів для ВМС Туреччини, зі здачею у 2023 році, два інші, за турецького сприяння, будуються на пакистанській державній корабельні Karachi Shipyard & Engineering Works Ltd. (KSEW) в Карачі зі здачею у 2024-2025 роках.

MILGEM (Ada)

Відомо, що пакистанська версія корветів Ada отримає 16-коміркову вертикальну пускову установку ЗРК середньої дальності MBDA Albatros NG з ракетами CAMM-ER, 6 пускових установок для пакистанських протикорабельних ракет Harbah, 76-мм артустановку Leonardo Super Rapid, 35-мм корабельний ЗРАК Aselsan Gökdeniz, дві 25-мм дистанційно керовані артустановки Aselsan STОP, і 324-мм торпедні апарати. Кораблі матимуть збільшену до 108,2 м найбільшу довжину і до 14,8 м ширину, повну водотоннажність 2926 тонн.

Нагадаємо, що у грудні 2020 року було підписано контракт на будівництво корветів проєкту MILGEM (типу Ada) для ВМС України. Будівництво головного корвету в серії з чотирьох кораблів розпочалось у Туреччині в січні 2021 року, водночас урочистості з нагоди його закладання заплановані на вересень цього року.

За інформацією, отриманою Радіо Свобода у відповідь на запит до Міноборони, українські корвети отримають американські протикорабельні ракети Harpoon, зенітний ракетний комплекс малої дальності MBDA VL MICA, 76-мм універсальну артилерійську установку Leonardo Super Rapid, 35-мм зенітний арткомплекс Rheinmetall Millennium, 12,7-мм дистанційно керовані кулеметні установки Aselsan STAMP і 324-мм торпедні апарати з протичовновими торпедами MU90 Impact.