Україна й Туреччина підписали Меморандум про будівництво центру з обслуговування безпілотників

Україна й Туреччина підписали Меморандум щодо будівництва центру з обслуговування безпілотників

Спільний навчально-випробувальний центр здійснюватиме обслуговування, поточний ремонт, модернізацію дронів, а також навчання персоналу безпілотних авіакомплексів Bayraktar TB2.

З української сторони документ підписав міністр оборони Андрій Таран, з турецької – генеральний директор компанії Bayraktar Халук Байрактар.

«Ми чекали на цей момент дуже довго. Це важлива подія для нас», – наголосив Володимир Зеленський після підписання Меморандуму.

Україна й Туреччина підписали Меморандум щодо будівництва центру з обслуговування безпілотників

Згідно з меморандумом, Bayraktar побудує на землях поблизу Василькова, що належать Міноборони України, центр з обслуговування, поточного ремонту, модернізації безпілотних літальних апаратів компанії. Також у центрі здійснюватиметься навчання й підготовка персоналу, який працюватиме з цими БпЛА. Як планується, згодом в Україні буде споруджено та працюватиме низка таких центрів.

За інформацією Міноборони, наступним етапом буде налагодження українсько-турецького виробництва БПЛА. Bayraktar планує інвестувати власні кошти у будівництво в Україні заводу з виготовлення безпілотників, де працюватимуть українські фахівці. Це створить нові робочі місця та забезпечить надходження до державного бюджету.

Як ми раніше повідомляли наразі група з 75 українських військових проходить у Туреччині теоретичну та практичну підготовку щодо експлуатації та технічного обслуговування БпАК Bayraktar TB2 за спеціальностями: зовнішній пілот безпілотного літального апарату (БпЛА), технік-механік БпАК та технік-авіонік БпАК

Туреччина збудує у Василькові навчально-технічний центр для персоналу БпАК Bayraktar TB2

Нагадаємо, що нині в арсеналі Повітряних Сил та ВМС України два комплекси Bayraktar TB2 (загалом 12 літальних апаратів) оперативно-тактичних БпАК Bayraktar TB2. Також у 2021-2022 роках планується придбати ще чотири комплекси (24 дрони).