Чому українські Bayraktar TB2 досі не бачать неба

Чому українські Bayraktar TB2 досі не бачать неба

У листопаді 2018-го був підписаний контракт на купівлю для ЗС України ударних безпілотних літальних апаратів Bayraktar TB2 виробництва Туреччини, який викликав широке обговорення.

Передача безпілотних авіаційних комплексів українським військовим завершилась восени 2019-го. Турецькі фахівці спільно з нашими, які пройшли навчання в Туреччині, впродовж двох днів провели успішні випробувальні польоти всіх закуплених БпЛА. Державній комісії було продемонстровано можливості Bayraktar TB2 щодо збору розвідувальної інформації, змодельовані різні ситуації, що продемонстрували рівень підготовки розрахунків.

Чому українські Bayraktar TB2 досі не бачать неба

Для експлуатації БпЛА створили нову ескадрилью. Підрозділ комплектували з усієї України. Повернулись на службу з запасу ті, хто мав досвід експлуатації БпЛА раніше, прибули офіцери-випускники Харківського національного університету Повітряних Сил і випускники Військового коледжу сержантського складу при цьому навчальному закладі.

Згідно з умовами контракту українська сторона мала забезпечити створення відповідної інфраструктури для життєдіяльності ескадрильї за визначенними стандартами. А саме: боксів для автотехніки, яка забезпечує польоти, навчальних приміщень для проведення занять з фахівцями груп обслуговування, технічно-експлуатаційної частини для обслуговування БпЛА і регламентних робіт та ін. І тут почалися проблеми...

Особовий склад замість роботи з БпЛА намагався привести у пристойний стан приміщення виділені для базування ескадрильї. Частина з них лишилась від винищувального полку, розформованого 20 років тому. Командування 7-ї бригади тактичної авіації імені Петра Франка відповідально поставилось до допомоги «підшефним». Казарма, яку використовували резервісти бригади, була найкраща з того, що могли передати новоствореному підрозділу.

Для зберігання станцій наведення і самих Bayraktar TB2 передали сховища-ангари. Але з коштів, необхідних для облаштування приміщень, надійшло всього 265 тисяч. Їх вистачило лише на заміну вікон, дверей і електропроводки, ремонт стелі.

Чому українські Bayraktar TB2 досі не бачать неба

На волонтерських засадах активно долучилась міська влада, підприємці і мешканці Старокостянтинова. За їхнього сприяння було створено прийнятні умови для розміщення особового складу – замінено систему опалення будівлі, встановлено сучасний твердопаливний котел, обладнані душові кабіни й санвузли. Руками самих військових були відремонтовані класи і службові приміщення. Частково будматеріали для цього надала громада міста.

Турецькі фахівці, які спільно з нашими військовими впродовж гарантійного терміну обслуговуватимуть літальні апарати та продовжуватимуть навчати їх особливостей експлуатації, дивуються тому як усе відбувається в українській армії... Адже офіцери та їхні підлеглі не мають працювати лопатами, кирками, ломами і шпателями...

Чому українські Bayraktar TB2 досі не бачать неба

Але й це не все. Окрім того, для забезпечення функціонування і підготовки ескадрильї необхідні нормативні документи, програма підготовки фахівців обслуг і екіпажів. Бойове злагодження новоствореної частини мало розпочатись після підписання акту передачі їй літальних апаратів.

Процес гальмує довга бюрократична тяганина сотень погоджень і узгоджень у високих кабінетах та відсутність волі тих, від кого залежить функціонування частини. Тому, як би не хотіли військові якнайшвидше долучитись до практичної фази польотів, у них це не виходить.

Заради справедливості треба сказати, що якісь позитивні зрушення є – відпрацьовані необхідні керівні документи з підготовки фахівців БпЛА. Наразі відбуваються заняття в системі бойової підготовки, військові навчаються в навчальних центрах. Але потрібно розв’язати низку проблем, зокрема ключових, які заважають розпочати те, заради чого і закупили цю сучасну техніку.

На жаль варто визнати неспроможність ЗС України організувати експлуатацію нової техніки, не зрозуміло, як в таких умовах може йти мова про придбання ще більш складного озброєння, наприклад літаків F-16 чи будь-яких інших... А пам'ятаєте ми писали за AH-64 Apache?

Проте пресслужби рапортують, що вхід до відремонтованого приміщення ескадрильї прикрасив майданчик для шикування... Тому мабуть допоки у Командуванні Повітряних Сил ЗС України будуть проводити урочисті шикування з нагоди переходу на стандарти НАТО, українській військовій авіації не світить й бразильський Super Tucano.



Використані джерела: АрміяInform