Міноборони скасовує конкурс на заміну УАЗів в ЗСУ

Жодна з компаній так і не представила машину на заміну УАЗ

Міністерство оборони має намір скасувати дослідно-конструкторську роботу по темі «Сайгак», щодо розроблення нового автомобіля для заміни в армії радянських УАЗ-469 та УАЗ-3151.

Про це заступник міністра оборони України Олександр Носов написав на своїй сторінці у Facebook у коментарях під дописом, присвяченому виконанню Держоборонзамовлення на поточний рік, повідомляє Defense Express.

Міноборони скасовує конкурс на заміну УАЗів в ЗСУ

Носов написав, що вважає «корупційною» історію, коли серійний пікап потрібно доробляти під потреби ЗС України, і вартість виробу при цьому буде на 30% вище за серійну. Замість цього, на думку заступника міністра оборони, було б правильніше закупити готові серійні автомобілі та створити систему їх обслуговування, яка спиратиметься на офіційних дилерів.



Нагадаємо, що на конкурс щодо розроблення нового багатоцільового автомобіля, оголошений Міноборони 1 березня, заявились п'ять приватних компаній і одна громадська організація:

  • ТОВ «Протект Інжиніринг» (фактично «Богдан Моторс» після ребрендингу);
  • ТОВ «Віді Юнікомерс»;
  • ТОВ «Українська бронетехніка»;
  • ТОВ «Конструкторсько-виробниче підприємство «Синергія»;
  • Відкрите акціонерне товариство «Укравтобуспром»;
  • Міжнародний аналітичний центр права «НГО МАЦП».

21 травня учасники конкурсу отримали тактико-технічні завдання, які були розроблені ЦНДІ ОВТ ЗСУ у рамках дослідно-конструкторської роботи (ДКР) «Сайгак».

Упродовж п'яти діб підприємства мали оцінити власні спроможності на здатність втілити в металі технічні вимоги замовника в термін до 1 вересня 2021 року та поінформувати оборонне відомство про готовність виконати цю роботу.

П'ять підприємств підтвердили свою участь, натоміть Міжнародний аналітичний центр права «НГО МАЦП», об'єктивно оцінивши свої можливості, відмовився від подальшої участі у проєкті.

Основними перевагами автомобіля «Сайгак» над УАЗ мали стати: використання дизельного двигуна, впровадження сучасного повного приводу, використання сучасних захищених колісних рушіїв, збільшений ресурс до капітального ремонту, значніші гарантійні зобов'язання.

До етапу представлення прототипів на державні випробування з шести учасників дійшли п'ять: ТОВ «Протект Інжиніринг», ТОВ «Віді Юнікомерс», ТОВ «Українська бронетехніка», ТОВ «КВП «Синергія» та ВАТ «Укравтобуспром».

Водночас на нараді 1 вересня з'ясувалось, що замовник хоче уточнити тактико-технічне завдання (ТТЗ), зокрема включити додаткові вимоги щодо вантажопідйомності, обладнання засобами зв’язку, транспортування тощо.

Підготувати та довести до виконавців доповнення до ТТЗ було доручено Центральному науково-дослідному інституту озброєння та військової техніки ЗС України (ЦНДІ ОВТ ЗСУ).

Втілити на практиці ці технічні побажання та провести заводські випробування підприємства мали встигнути до 11 жовтня 2021 року. Хто не вкладеться у визначений термін, той мав зійти з дистанції, повідомляли у військовому відомстві тоді.

Варто зауважити, що «Українська бронетехніка» вже оприлюднила на загал свою пропозицію – компанія пропонує замінити радянські УАЗ-469 та УАЗ-3151 на доопрацьовану Toyota Hilux.

«За умовами конкурсу, до 1 вересня ми маємо надати Міноборони дослідний зразок і провести заводські випробування. Проблема в тому, що методик та програм для проведення заводських випробувань в нас немає – Міноборони їх досі не надали. Проте ми готові виходити на державні випробування», – повідомив гендиректор компанії Владислав Бельбас.

Українська бронетехніка на заміну УАЗів пропонує Toyota Hilux