«Заламували руки та забрали ключі від військових катерів «Кентавр»: що ДБР робило в Одесі (ВІДЕО)

Кентавр

Заламували руки та забрали ключі від військових катерів. В Одесі представники ДБР готуються провести випробування десантних катерів «Кентавр-ЛК» у морі без суднобудівельників.

Про це 5 каналу повідомили співробітники заводу-виробника – «Кузні на Рибальському».

За словами інженерів, слідчі та силовики приїхали до Практичної гавані, де перебувають військові катери, щоби скласти протокол опису та забрати ключі від «Кентаврів». Працівникам заводу заламували руки та не давали зателефонувати керівництву. Свої дії пояснили тим, що вже в суботу один із десантно-штурмових катерів має вийти в море.

У «Кузні на Рибальському» такими діями силовиків обурені. Кажуть, випробування мали відбуватися одночасно за участю обох катерів – із системою реактивного залпового вогню та без, щоби порівняти швидкість руху суден. І головне – обов'язково у присутності незалежних експертів та представників заводу, щоб у разі необхідності в морі швидко втрутитися та виправити ситуацію.

Такі самі дії представників ДБР називають політичним замовленням, адже невдовзі спливає термін запобіжного заходу для керівника заводу Валерія Шандри. Побоюються, що катер недосвідчені люди зіпсують, а результати випробування будуть викривлені.

У Державному бюро розслідувань 5 каналу підтвердити або спростувати інформацію щодо візиту своїх співробітників та можливого виходу в море – не змогли. Сказали, що можливо прокоментують «завтра».

Нагадаємо, що голові правління ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» Валерію Шандрі, а також колишньому заступнику міністра оборони Ігорю Павловському та двом колишнім начальникам Департаменту військово-технічної політики, розвитку ОВТ Міністерства оборони України 2 липня 2021 року сліді ДБР повідомили про підозру.

Усіх посадовців слідчі ДБР підозрюють у змові та організації поставок до ЗСУ впродовж 2016-2018 років військової техніки низької якості. Йдеться про бойові катери та медичні автомобілі, які на думку слідства не відповідали встановленим вимогам та не можуть використовуватися у ЗС України. ДБР вважає, що це завдало державі збитків на суму понад 475 млн гривень.

7 липня суд обрав запобіжний захід голові правління ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» Валерію Шандрі, з альтернативою внесення застави у сумі понад 443 млн грн.

Два десантні катери «Кентавр-ЛК» були замовлені Міноборони у 2016 році. Закладені у грудні того ж року катери спустили на воду у 2018-му. Катери розпочали заводські випробування у 2018-му та мали перейти у 2019-му до державних, проте наразі вони так і не прийняті ВМС.

За наявною інформацією їх не можуть передати замовнику через не відповідність тактико-технічних характеристик щодо водотоннажності, осадки та швидкості – заважкий катер не може досягти заявленої швидкості.

У «Кузні» всі звинувачення відкидають та зазначають, що катери мають недоліки притаманні першим передсерійним зразкам: ДБР маніпулює інформацією про будівництво катерів типу «Кентавр», – заява «Кузні на Рибальському».