Це не скорочення – ми просто плануємо переводити офіцерів, – Генеральний штаб

Це не скорочення – ми просто плануємо переводити офіцерів, – Генеральний штаб

Генштаб заперечує плани щодо скорочення штатів у ЗСУ, а заборону приймати офіцерів на службу з запасу пояснюють запланованим переміщенням між частинами наявних офіцерів.

Нагадаємо, що як повідомлялось Ukrainian Military Pages, рішенням головнокомандувача ЗС України генерал-лейтенанта Валерія Залужного до окремого розпорядження зупинене комплектування вакантних офіцерських посад за рахунок прийняття на службу за контрактом офіцерів запасу. Розпорядження вже доведено до територіальних центрів комплектування.

Джерело в Міноборони неофіційно повідомило, що це пов'язано з планами скорочення низки офіцерських посад, з наступним переведенням вивільнених офіцерів на інші вакантні посади

Водночас сьогодні пресслужба Генштабу повідомила, що поширена у ЗМІ та соціальних мережах інформація про начебто скорочення чисельності ЗС України не відповідає дійсності.

Заборону прийому нових офіцерів пояснюють запланованим переміщення наявних:

На виконання доручення Головнокомандувача ЗС України генерал-лейтенанта Валерія Залужного, Генеральним штабом видано розпорядження щодо упорядкування роботи з комплектування Збройних Сил України офіцерським складом (далі – розпорядження).

Ним передбачається реалізація вимог пункту 4.9 Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у ЗСУ, затвердженої наказом Міноборони від 10.04.2009 № 170, зареєстрованим в Мін'юсті 19.05.2009 за № 438/16454. Зокрема, до нового навчального року протягом жовтня-листопада у Збройних Силах України здійснюється реалізація Плану переміщення на посади і Резерву для просування по службі, а також призначення і переміщення військовослужбовців в умовах особливого періоду.

На окремих посадах військовослужбовців, зокрема і офіцерського складу, перебувають цивільні працівники на умовах строкового трудового договору. Строк дії строкового трудового договору з працівниками, які заміщують вакантні військові посади, визначається до призначення на цю посаду військовослужбовця.

Зазначене управлінське рішення ухвалено керівництвом ЗС України з метою упорядкування роботи з комплектування бойових військових частин і підрозділів молодшими офіцерами, надання переваги особам цієї категорії щодо проходження військової служби.

Прийняття із запасу громадян України на військову службу за контрактом осіб офіцерського складу буде відновлено після виконання заходів передбачених розпорядженням.

Зауважимо, що у вересні цього року була затверджена Концепція військової кадрової політики Міністерства оборони, яка передбачає обов'язкову ротацію за посадами та пониження штатно-посадові категорії (ШПК) для офіцерських посад (зменшення звань, які відповідають посадам).

Нагадаємо, що у 2020 році дозволили переводити військових на нове місце служби, без їх згоди, в тому числі з пониженням у посаді.

У 2020 році Генштаб також відмовлявся називати організаційні заходи «скороченням», віддаючи перевагу терміну «зменшення штатної чисельності». Тоді скоротили 20 тисяч посад. Це не вплинуло на «офіційну» нормативну чисельність ЗСУ, яка вже 6 років номінально дорівнює 250 000, що визначені законом, хоча реальна, в окремі роки, перевищувала 300 000.

Як відомо, з 1 січня 2022 році, гранична чисельність Збройних Сил України збільшиться на 11000 – до 261 000 осіб, у тому числі 215 000 військовослужбовців. Але вся ця чисельність має бути використана для створення Сил територіальної оборони та руху опору.