Військкомати йдуть у ДІЮ

ДІЯ: тепер для призовників та резервістів

Громадяни, які перебувають на військовому обліку, отримуватимуть відомості про виконання військового обов’язку, не виходячи з дому, – кажуть у Міністерстві оборони.

Як повідомляє офіційна інформагенція Міністерства оборони «АрміяInform», наразі оборонне відомство займається проєктом створення «електронного військкомату» (Е-ТЦК), у якому працюватиме перелік сервісів для громадян. Реалізація його запланована упродовж 2022-2023 років. Коли все це буде зроблено, громадянин зможе в онлайн-режимі, наприклад, змінити місце реєстрації свого місця проживання. Або зможе побачити інформацію про включення його до реєстру – номер свого облікового запису у ньому.

На сьогодні ж усе поки працює по-іншому. До районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати) надходять папери (наприклад щодо зміни місця роботи військовозобов'язаного чи призовника), інформацію з яких не завжди можуть оперативно вносити до потрібних баз даних. Щоб виключити людський фактор, поступово впроваджується цифровізація таких процесів. Паперовий документообіг не руйнується. Але паралельно будується цифровий, на який у майбутньому і планується перейти.

Відомство працює над тим, щоб людина могла звернутись до ТЦК та СП й отримувати всі дані про себе у електронному вигляді, без відвідування установи. Здається фантастикою? Можливо. Але частина наших закордонних партнерів уже суттєво просунулась у досягненні цієї мети. Чим ми гірші? І що потрібно зробити, аби все це стало реальністю?

Почнемо з питання, на якому етапі сьогодні знаходиться процес удосконалення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів (ЄДРВ)?

У березні цього року був проголосований Закон №1357-ІХ, яким визначено організаційно-правові механізми функціонування Реєстру – з урахуванням отримання для нього інформації з інших державних органів. Тобто, інформація в електронному вигляді буде автоматизовано надсилатися володільцями державних реєстрів на головний сервер реєстру, до якого мають доступ ТЦК та СП всіх рівнів та органи військового управління.

Назва центрального органу виконавчої влади (ЦОВВ) Перелік інформації, яка надається до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів
Міністерство юстиції України (Мін'юст) прізвище; ім’я; по батькові; дата народження; місце народження; відомості про батьків (усиновлювачів, опікунів, піклувальників тощо); відомості про сімейний стан особи та членів її сім’ї; відомості про документи, що підтверджують смерть особи або визнання особи померлою чи безвісно відсутньою; відомості щодо визнання особи недієздатною (поновлення дієздатності)
Державна міграційна служба України (ДМС) стать; місце проживання та місце перебування; реквізити паспорта громадянина України та паспорта громадянина України для виїзду за кордон; відомості про громадянство
Державна податкова служба України (ДПС) відомості про зайнятість (код підприємства, місце роботи, посада); реєстраційний номер облікової картки платника податків
Державна прикордонна служба України (ДПСУ) відомості про дату виїзду за межі України та дату повернення на територію України
Міністерство освіти та науки України (МОН) відомості про освіту та спеціальність
Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) відомості про стан здоров’я (зокрема про встановлення, зміну групи інвалідності), що збираються з метою визначення придатності для виконання військового обов’язку
Пенсійний фонд України (ПФ) відомості щодо пенсійних виплат (для обліку військових пенсіонерів)
Офіс Генерального прокурора України (ГПУ) відомості про притягнення до кримінальної відповідальності (повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення)
Пенсійний фонд України (ПФ) відомості для обліку військових пенсіонерів
Державна судова адміністрація України (ДСА) відомості про розгляд судом кримінальної справи, вирок, що набрав законної сили
Національна поліція України (НПУ) відомості про наявність (відсутність) судимості

Наразі розробляється спільний наказ Міноборони та Мінцифри, який визначатиме порядок обміну інформацією між порталом («Дія») та реєстром.

Крім того, в тестовому режимі здійснюється експериментальний проєкт «Е-реєстрація».

Електронна послуга «Є-реєстрація» поки що працює у тестовому режимі в кількох територіальних громадах України: Харків, Вінниця, Луцьк, Рівне, Маріуполь, Кривий Ріг, а також у Києві. Детальніше про це Ukrainian Military Pages розповідали раніше (більше про це тут).

Є три умови – система доступна лише для власників ID-карток, також людина повинна мати оформлені військові документи (військовий квиток, тимчасове або приписне посвідчення), а відомості про неї мають бути занесені до Реєстру (про що свідчить вклеєний у військовий квиток спеціальний штрих-код).



Наразі система військового обліку передбачає наявність паперового військового документа, у якому працівники ТЦК ставлять штамп – «взятий на військовий облік» чи «знятий з військового обліку» (а також туди заносять всі записи про військову службу, що зокрема в майбутньому підтверджує військовий стаж при оформленні пенсії, – UMP).

У Міноборони повідомляють, що хоче замінити паперовий документ на Military_ID-номер. Він формуватиметься під час внесення людини до реєстру – генеруватиметься унікальний запис, що відтворюватиметься у вигляді штрих-код (дивний вибір, коли всі переходять на QR-код, – UMP). Кожен ТЦК в Україні вже має сканери для таких ID-номерів.

Також на сьогодні, у військкоматах (ТЦК та СП) ще триває робота над перенесенням інформації з паперових карток до електронного Реєстру.

З виходом Закону №1357 (набув чинності 23.04.2021) Міноборони почало інтеграцію з іншими держреєстрами. На сьогодні триває інтеграція реєстрів Міноборони та Державної міграційної служби. Як тільки це буде відпрацьовано, дійде черга до реєстрів інших держорганів.