За неявку до військкомату сів у в'язницю

За неявку до військкомату сів у в'язницю

Рахівський районний суд Закарпатської області засудив призовника, який не з'явився за викликом військкомату, до одного року обмеження волі з реальним відбуванням покарання.

Юнак, після проходження медичного огляду у призовній дільниці, рішенням призовної комісії Рахівського району був визнаний придатним до військової служби і призваний на строкову військову службу. Він отримав повістку та зобов'язався прибути до військового комісаріату 31 травня 2021 року, для відправлення у військову частину. Однак, ні 31 травня, ні у подальшому, він до комісаріату не прибув та таким чином ухилився від призову на строкову службу.

У суді обвинувачений свою вину визнав.

Суд при ухвалі рішення зазначив, що з огляду на підвищену суспільну небезпеку ухилення від призову на військову службу, яка підриває боєготовність Збройних Сил України, а отже і обороноздатність країни, а також дезорганізує діяльність державних органів, що здійснюють комплектування ЗСУ, дане правопорушення віднесено до кримінальних правопорушень.

Враховуючи складний історичний період, який переживає Україна, порушення порядку комплектування Збройних Сил України ставить під загрозу не тільки публічну безпеку й порядок, а й саму державність, суверенність і незалежність, тому суд вважає що немає підстав для застосування у відношенні обвинуваченого положень ст. 75 КК України (звільнення від відбування покарання з випробуванням).

Суд прийшов до висновку про те, що мірою виправлення обвинуваченого та запобігання вчиненню ним нових кримінальних правопорушень має бути кримінальне покарання в межах санкції статті 335 КК України у виді обмеження волі у мінімальному розмірі.

Відповідно 6 вересня суд визнав призовника винним у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ст. 335 ККУ та призначив йому покарання у виді одного року обмеження волі.