СБУ підозрює посадовців Укроборонпрому в державній зраді, службовому недбальстві та підроблені

СБУ підозрює посадовців Укроборонпрому в державній зраді, службовому недбальстві та підроблені

Триває досудове розслідування відносно службових осіб Укроборонпрому та його підприємств-учасників, а також акціонерних товариств, акції яких передані в управління концерну.

Слідство веде Головне управління СБУ у м. Києві та Київській області в рамках кримінального провадження № 42019000000001612 від 29.07.2019 р. за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 367 (службова недбалість), ч. 2 ст. 366 (службове підроблення), ч. 1 ст. 111 (державна зрада) КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що згадані особи, під час здійснення господарської діяльності «неналежно виконували свої службові обов'язки через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки, внесли до офіційних документів завідомо неправдиві відомості, що спричинило тяжкі наслідки, під час здійснення господарської діяльності вчинили дії на шкоду обороноздатності, державної та економічної безпеки України».

СБУ підозрює, що українські оборонні підприємства укладали мільйонні угоди з офшорними компаніями щодо надання агентських послуг, які насправді не надавалися.

За версією слідства, до протиправної діяльності можуть бути причетні ДП «ДККБ «Луч», ДП ДГЗІФ «УКРІНМАШ», ТОВ «НВП «Віртус», ДП «Харківський бронетанковий завод», ТОВ «Мілкі-Ленді Полісся», ТОВ «ТД «Анонс», ТОВ «Глорі Трейд Компані», ТОВ «Тайм Біз», ДП НВКГ «Зоря»-«Машпроект», ТОВ «Укртехснаб», ДГЗП «Спецтехноекспорт», КП «НВК «Іскра», ДП «Завод ім. В.О. Малишева, ДП «Луцький ремонтний завод «Мотор», ТОВ «Промелектроніка», ТОВ «Велсі», ТОВ «Імперія Металів», Galint LTD (Ізраїль) та FG Techcapital LTD (Кіпр).

Так, наприклад, у 2014 році КП «НВК «Іскра» уклало договір комісії з ДГЗП «Спецтехноекспорт», яким своєю чергою укладено зовнішньоекономічний контракт з компанією Galint LTD (номер компанії 512642844, Ізраїль) щодо реалізації продукції виробленої вітчизняним виробником.

В той самий час, КП «НВК «Іскра» віднесено до витрат на збут продукції вартість агентських послуг, що надані та використані за межами митної території України фірмою FG Techcapital LTD (номер компанії HE324028, Кіпр) на загальну суму 34,6 млн грн.

Однак, за наявною інформацією, компанія Galint LTD здійснювала взаємовідносини виключно та напряму з КП «НВК «Іскра», а компанія FG Techcapital LTD її представникам не відома.

Наразі тривають слідчі дії та ще нікому не повідомлено про підозру, як зазначають слідчі СБУ: «У зв'язку з неможливістю встановити осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення». Водночас 29 вересня 2021 року Солом'янський районний суд м. Києва продовжив строк досудового розслідування до 29 березня 2022 року.

Слідчі СБУ планують отримати тимчасовий доступ до документів у НАБУ; допитати причетних осіб та службовців ДК «Укроборонпром», підприємств-учасників, а також акціонерних товариств, акції яких передані в управління Укроборонпрому; отримати відповіді на запити про надання міжнародної правової допомоги з Держави Ізраїль, Республіки Кіпр, Естонської Республіки; отримати висновок почеркознавчої експертизи; призначити економічні експертизи для встановлення розмірів завданих збитків та провести інші процесуальні дії.