Участь України у створені пакистанського танку Al-Khalid

Участь України у створені пакистанського танку Al-Khalid

Укрспецекспорт розповів про участь України у пакистансько-китайсько-українському проєкті зі створення перспективного основного бойового танку Al-Khalid-1 для ЗС Пакистану.

«Якість українських виробів у сфері бронетехніки, надійність та гнучка експортна політика — все це сприяло тому, щоб Україна стала повноправним учасником пакистансько-китайсько-українського проєкту зі створення перспективного основного бойового танку Al-Khalid-1 для Пакистану», — повідомили у компанії.

У червні 2002 року зовнішньоторговельна фірма «Прогрес», яка є дочірнім підприємством ДК «Укрспецекспорт», підписала контракт на суму $100 млн, що передбачав постачанняНадалі до Пакистану 285 моторно-трансмісійних відділень для Al-Khalid-1.

Робота над цим танком розпочалась ще у 1990-х роках. До створення дослідних зразків залучались по черзі китайська, югославська та англійська (Perkins) компанії. Однак кожного разу після випробувань вердикт Ісламабаду був незмінним — «не задовольняє замовника».

Коли ж у 1996 році був підписаний великий пакистанський танковий контракт на постачання 320 танків Т-80УД і зникли останні сумніви щодо того, що українські двигуни 6ТД-1 поводять себе в екстремальних кліматичних умовах набагато краще інших розробок, до процесу створення Al-Khalid долучилася Україна.

Трансмісійна система та унікальний танковий дизельний двигун виробництва харківського заводу ім. Малишева, дійсно, якнайкраще відповідали вимогам вибагливого замовника. У 1998 році був підписаний пілотний контракт на постачання з України декількох моторно-трансмісійних відділень як з двигунами 6ТД-1 (1000 кінських сил), так і з двигунами 6ТД-2(1200 кінських сил). Надалі для виробництва 285 серійних танків Al-Khalid-1 було вирішено використовувати двигуни 6ТД-2.

Участь України у створені пакистанського танку Al-Khalid

В результаті основний бойовий танк Пакистану, названий на честь Халіда ібн Валіда — полководця і сподвижника пророка Мухаммеда, — отримав значні переваги: навісний динамічний захист китайського виробництва і нове моторно-трансмісійне відділення, в якому було встановлено український двигун 6ТД-2 та автоматична трансмісія. Відтоді бойові властивості пакистанського Al Khalid-1 забезпечує український двигун.

До того ж в ході переговорів Києву вдалося укласти додатковий контракт — на постачання танкових кондиціонерів для пакистанських танків. З боку офіційного Ісламабаду цей крок був більше символічним — з натяком на готовність до подальшої співпраці та нові контракти.

Сьогодні Україна має низку контрактів на постачання танкових моторно-трансмісійних відділень до Пакистану — як для проєкту Al-Khalid, так і для продовження ресурсу та ремоторизації Т-80УД з двигунами 6ТД-1. У лютому 2021 року в межах Міжнародної виставки озброєнь IDEX-2021 між ДК «Укрспецекспорт» та Ісламською республікою Пакистан підписано контракт загальною сумою $85,6 млн на ремонт танків Т-80УД.

Сумарна вартість контрактів, які «Укрспецекспорт» вже підписав та ще планує підписати з Пакистаном у цьому році, складає $140 млн. І це лише у сфері бронетехніки. Тоді як військово-технічне співробітництво з цією країною активно розвивається і в інших напрямках.